U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine danas je dogovoren način i tempo prilaganja 990 materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Tužilac Sedin Idrizović rekao je da se prvi dio od 666 materijalnih dokaza odnosi na dokazivanje komandne odgovornosti Mahmuljina, druga na ekshumacije i obdukcije, dok se treća odnosi na dokaze o oružanom sukobu u BiH.

Idrizović je dodao da je skoro polovina od 666 materijalnih dokaza već iznesena u dosadašnjem sudskom procesu Mahmuljinu.

Na današnjem ročištu prisustvovao je i sudski vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić, sa čijeg je vještačenja javnost bila izuzeta.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 29. avgusta.

RTRS