Brojni portali prenijeli su ispovijest nekadašnje novinarke Televizije BN Mirjane Mićić koja je generalnog direktora ove medijske kuće, Vladimira Trišića, optužila za grubo kršenje prava radnika. Donedavnog poslodavca optužila je da je nju i nekoliko kolega obmanuo tako što je njihove plate prikazao kao otpremnine. Tvrdi da Trišić za sebe zadržava i dio plata zaposlenih koji bi trebalo da pripadne Republici Srpskoj. Direktor BN-a odgovara da je riječ o optužbama novinarke koja je pokušala da ga ucijeni.

– Dok se Trišić deklarativno zalaže za pravdu i navodno podržava prava štrajkača u Republici Srpskoj, Televiziju BN su zbog njegove strahovlade napustile desetine novinara i snimatelja – ovim riječima nekadašnja dopisnica BN-a iz Zvornika Mirjana Mićić opisuje atmosferu u kući za koju je radila 15 godina. Kaže da je Trišiću pokušala ukazati na pogubnost rada u atmosferi straha od otkaza i biranja političara koje, bez argumenata, treba oblatiti, odnosno u javnosti uzdizati.

– Kad sam mu rekla da tako ne može i da je danas teško naći dobrog novinara, povisio je ton i rekao da ću dobiti otkaz. Nakon toga, drastično mi je smanjio platu – kaže Mićićeva.

Mićićeva tvrdi da Vladimir Trišić, između ostalog, koleginice-porodilje primorava da se na posao vrate prije zakonom zagarantovanog roka. Njoj je, kaže, naređeno da dođe na posao, iako joj je ljekar odobrio bolovanje. Uvjerava da ni odluka o napuštanju Televizije ili penzionisanju ne može proći bez štete za novinara.

– U BN-u su plate po najnižim koeficijentima, jedan dio se dobija “u koverti”, a samo jedan se prikazuje. To me je mnogo oštetilo kad sam išla u penziju. A, da zlo bude veće, nisam dobila otpremninu, mada je tako rečeno. Radila sam ta tri mjeseca – kaže Mićićeva.

Direktor Televizije BN Vladimir Trišić tvrdi da su se na rad i ponašanje Mićićeve svakodnevno žalili stanovnici Zvornika. Platu, kaže, isplaćuje po zakonskoj proceduri. Priču o “koverti” i ostale neistine, kako kaže Trišić, Mićićeva je počela da iznosi jer je odbio njenu ucjenu.

– To je čista laž i manipulacija žene koja je u 65. godini otišla u zakonsku penziju i koja je, i pored toga, željela da nastavi rad, iako za to nije bilo osnova, s obzirom na to da mladi ljudi žele posao.  Vršila je pritisak na mene, prijetila da joj produžim ugovor, a ja tu nezakonitost nisam mogao da učinim – tvrdi Trišić.

Mićićeva tvrdi da to nije tačno i da je prijevremenu penziju u 61. godini zatražila isključivo zbog mobinga, da bi preduprijedila otkaz. Na listu optužbi dodaje i to da je Trišić, navodno zbog osvete, nedavno dao otkaz i njenom sinu, koji je radio kao snimatelj. Najavila je da će oboje tužiti Vladimira Trišića.

RTRS