Šesti mjesec, naročito u svojoj drugoj polovici, pokazao je promjenjivu i svježiju stranu, donijevši većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH česte grmljavinske pljuskove, ali i znatno niže temperature zraka od onih koje smo mjerili ranije tokom proljeća i početkom klimatološkog ljeta.

Podsjetimo, natprosječno visoke temperature zraka imali smo u kontinuitetu još od aprila, uz kraći prekid sredinom maja.

U toku ove sedmice očekuje nestabilno vrijeme s kišom i jačim pljuskovima. Uz pljuskove, a moguća je grmljavina kao i pojava grada. U Hercegovini se prognozira pretežno vedro i sunčano vrijeme.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 13 do 19 stepeni Republike Srpske i Federacije BiH, a u Hercegovini između 18 i 23 stepena. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 23 i 29 stepeni, a na jugu zemlje između 28 i 33 stepena.

U periodu od 9 do 16. jula, prema raspoloživim modelima, neće doći do izraženije promjene vremenskih prilika u našoj zemlji. Očekuje se i dalje nestabilno, ali i nešto toplije vrijeme. Više padavina moguće je u prvom dijelu sedmice.

Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se do 35 stepeni.

Tek od polovine jula do polovine narednog mjeseca, odnosno avgusta, bit će ljetno vrijeme, a onda opet slijedi period nestabilnog vremena s kišom i pljuskovima. Tako ćemo, sudeći prema najavama, dočekati i jesen.

Avaz