Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Obradovića koji se tereti za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, opština Prijedor.

Obradović se tereti da je u julu 1992. godine učestvovao u napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline, te da je učestvovao u zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji su nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Optužnica tereti Obradovića i za ubistvo tri civila bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz Tužilaštvo BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo – zločin protiv čovječnosti, a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Obradović je nedavno pravosuđu BiH izručen iz Njemačke.

Za njega je predloženo produžavanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke.

U Sudu BiH se zbog ovog ratnog zločina vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih, te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

RTRS