U prijedorskom Udruženju Roma, u toku je realizacija projekta pod nazivom “Prevencija zaraznih bolesti u romskim naseljima i edukacija iz oblasti opšteg zdravlja Roma”.

U naredna tri mjeseca projekat će sa 5. 500 maraka finansirati Fond “Otvoreno društvo BiH”.

Od 750 prijedorskih Roma, zaposlena su dvojica. Pripadnici ove nacionalne manjine kažu da većina živi prikupljajući sekundarne sirovine i da se na njihove molbe za posao, poslodavci većinom oglušuju.

– Na Birou sam preko 25 godina, tako da nikada posla nisam imao, a želio bih da radim, kaže Borislav Mašić.

Beriša Šaćir priča da skuplja čepove, prodaje ih i da slabo zarađuje, te da 10 članova njegove porodice od toga ne može živjeti.

Radi zaštite od širenja zaraznih bolesti, zdravstveni radnici edukuju prijedorske Rome kako bi se poboljšali higijensko-sanitarni i zdravstveni uslovi života 15 prijedorskih romskih porodica.

Biće uspostavljena i analiza o vakcinisanju romskih mališana.

– Ovim putem ćemo raditi na edukaciji o tome na koji način trebaju te sekundarne sirovine da odlažu i da one ne dolaze u dodir sa djecom, da bi ta djeca ostala zdrava.Z atim da djeca dobiju potrebne vakcine, naglašava predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević.

Prijedorsko Udruženje Roma očekuje da Grad Prijedor podrži Akcioni plan za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje ove populacije.

– Mi tražimo do Gradske uprave da se obezbijedi godišnje barem dva, tri placa i da Gradska uprava pokuša da se zaposli u Gradskoj upravi jedan ili dva Roma tokom jedne kalendarske godine, dodaje Salešević.

Prijedorski Romi traže i da se obezbijede sredstva za zdravstvenu zaštitu lica starijih od 65 godina, kao i sredstva za kupovinu lijekova.

RTRS