Milorad – Majkl Trkulja (66), Srbin iz Australije koji je postao planetarno poznat po tome što je tužio i na sudu dobio Google, Yahoo i Microsoft, od ovih internet pretraživača do sada je za uvredu časti naplatio skoro milion dolara.

Trkulja je prije šest godina najpre tužio Yahoo, pa nedugo zatim i Google, jer su ga predstavili kao jednog od deset najozloglašenijih australijskih kriminalaca?! Oba ova internet pretraživača je dobio na sudu, ali oni ni poslije presude nisu uklonili sadržaje koji njegovo ime i fotografiju povezuju sa kriminalom, pa ih je tužio po drugi put. Yahoo je opet pobijedio, a u junu ove godine i Google, od koga trenutno čeka isplatu odštete koja bi mogla da dosegne i 400.000 dolara. U međuvremenu, po istom osnovu je tužio i Mickrosoft i – dobio.

Pošto su i na Yahoou i na Mickrosoftu i dalje sporne fotografije, odlučio je da ih opet tuži.

– Tako će biti sve dok ne uklone fotografije koje me inkriminišu.  A meni se ne žuri – kaže Trkulja za Srpskainfo.

Objašnjava da su pomenuti internet pretraživači uklonili poveznice koje njegovo ime dovode u vezu sa nečasnim radnjama, ali je njegova fotografija i danas na prvom mjestu kad neko traži podatke o melburškoj mafiji.

– Ispada da sam mafijaš broj jedan, na šta ne mogu da budem ravnodušan. Kada sam se spremao da pokrenem prve tužbe bilo mi je jasno koliko su ove kompanije moćne, ali sam isto tako znao da su pravda i istina na mojoj strani. Znao sam da ne postoji šansa da izgubim, jer oni nisu mogli da dokažu da sam kriminalac – kaže Trkulja.

Posebno mu je, kako ističe, draga nedavna presuda protiv Googlea, jer je, nakon što je najprije izgubio spor, najviši sud u ovoj državi presudio u njegovu korist.

– Sad će u Australiji morati da se donese novi zakon koji tretira pitanja uvrede časti. Dakle, svi Australijanci moći će da tuže Google, a da ova kompanija neće imati pravo žalbe, kao što je bilo u mom slučaju. Kad sam ih tužio prvi put, Google se nije žalio. Drugi put su se žalili i apelacija je donesena u njihovu korist. Nisam odustao, nego sam se žalio Vrhovnom sudu i pet sudija je jednoglasno presudilo u moju korist. U septembru ću opet tužiti ovu kompaniju, jer su moje dvije fotografije i dalje u vrhu kad se u pretragu ukuca „melbourne criminal underworld mafia“ – objašnjava Trkulja.

Problemi za ovog bivšeg estradnog menadžera počeli su 2004, kada mu je pucano u leđa dok je ručao sa suprugom u jednom restoranu. Nakon toga su se u medijima pojavile informacije da je slučaj povezan s obračunima bandi australijskog podzemlja, ali je utvrđeno da je Trkulja ranjen greškom.

Čim je krenula internet hajka protiv njega, odmah je otišao u nadležne australijske institucije i dobio uvjerenje da nikada nije počinio nijedno kriminalno djelo.

– Ja sam pošten čovjek i svi moji “prestupi” svode se na to da sam za više od četiri i po decenije, koliko živim u Australiji, par puta izgubio vozačku – kaže Trkulja.

Sporovima sa pomenutim kompanijama ovaj Australijanac srpskog porijekla, inače rodom iz Kukulja kod Srpca, postao je jedan od poznatijih ljudi na australijskom kontinentu.

Riječ je o čovjeku koji je za uvredu časti u proteklih nekoliko godina podnio 35 tužbi, od čega je izgubio tek jednu-dvije, a iz sudskih sporova izašao je bogatiji za oko milion i po dolara.

Pošto mu parničenje izuzetno dobro ide, razmišlja da se zvanično registruje kao privatni savjetnik za uvredu časti.

Neprimjerena fotografija

Trkulja je za uvredu časti tužio i najpoznatiji australijski tabloid Herald Sun, od kojeg je u novembru 2013. godine naplatio 50.000 dolara.

– Ovaj list sam tužio jer me je novinar u jednoj reportaži predstavio kao saradnika i prijatelja šefa mafije u Melburnu, Italijana Mika Gata, što je laž. Zbog uvrede časti tužio sam i novinara i novine. Kako ne bi išli na sud, tražili su da se dogovorimo, pa smo se “našli” na 50.000 dolara – kaže Trkulja.

Uskoro će, ističe, tabak presaviti i protiv Daily Maila i još jednog australijskog časopisa, koji su pratili njegovo posljednje suđenje protiv Googlea.

– Tekst je bio korektan, ali su objavili neprimjerenu fotografiju – ističe Trkulja.

I vladika platio za klevetu i uvredu časti

Trkulja je vodio pravnu bitku i sa tadašnjim vladikom australijsko-novozelandskim, kojeg je takođe tužio za uvredu časti.

– On me optužio za navodnu antihrišćansku i anticrkvenu aktivnost, nazvao samoproklamovanim magom, koji se “u hrvatskoj emigrantskoj štampi reklamira kao prirodni vrač, koji uklanja baksuze, crnu magiju, zla oka, vudu i druge kletve”!? Obilježen sam i kao ekspert za seks!? Cijela ujdurma započela je u februaru 2011. godine, kad je vladika donio odluku da mi se, zbog navodne anticrkvene aktivnosti, doživotno zabrani članstvo u svim tijelima SPC. Jednostavno nisam mogao da pređem preko ovih uvreda, pa sam ga tužio i natjerao da i on plati za klevetu i uvredu časti – naglašava Trkulja.

Srpskainfo