Uspeh maturanta iz Prijedora Nemanje Torbice na evropskoj Olimpijadi u Moskvi. Osvojio je bronzanu medalju, prvo internacionalno priznanje iz fizike u istoriji Republike Srpske

Iako deluje kao sasvim običan i pristojan mladić, prijatelji kažu da je maturant prijedorske gimnazije “Sveti Sava” Nemanja Torbica (19), zapravo, skromni genije. I, podsećaju na to da je na drugoj evropskoj Olimpijadi iz fizike održanoj u Moskvi osvojio bronzanu medalju – prvo internacionalno priznanje iz ove nauke u istoriji Republike Srpske – što je i jedan od najboljih učeničkih plasmana na nivou BiH iz prirodnih nauka.

– U Moskvu sam putovao sa još petoricom mladih fizičara iz Bosne i Hercegovine i nisam imao prevelika očekivanja – kaže Nemanja koji je treće mesto zauzeo u konkurenciji od čak 120 učenika iz tridesetak evropskih zemalja.O tome da je za njegove profesore osvojena bronza zlata vredna svedoči čovek koji mu predaje fiziku Mladen Karajica. Kaže, kada se Nemanja nečemu posveti onda ne izostaje rezultat koji je, kada bi se primenjivali aktuelni fudbalski aršini, ravan plasmanu reprezentacije Srbije u finale Svetskog kupa u Rusiji. Zato je, između ostalog, proglašen i đakom generacije u gimnaziji “Sveti Sava”.

STIPENDIJA

KAO jednom od najboljih mladih evropskih fizičara, Nemanji je ponuđena fakultetska stipendija u Sloveniji, ali on veli da ga srce još vuče ka rodnom Prijedoru, pa bar zasad ne razmišlja o akademskom usavršavanju u inostranstvu.

Novosti.rs