Kažu da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali ga većina nas olako shvata

Kada ustanemo ujutru u 7 sati za posao, jedino što želimo je da se istuširamo i popijemo kafu, a ne da pržimo jaja i slaninu za doručak.

Dorucak je najvažniji obrok u toku dana. Foto-ilustracija: Profimedia

Postoje dve vrste ljudi n aovom svetu: oni koji doručkuju i oni koji ne doručkuju. Ukoliko vaš stomak ne zahteva hranu po buđenju, to je samo odraz onoga što ste grickali noć pre. Dok spavate, dosta toga se dešavau vašem telu, a proces varenja se ne zaustavlja iako je vaš um otišao u zemlju snova. Stomak nastavlaj da radi kako bi svario hranu koju smo uneli u toku dana.

Ukoliko ujutru nemate potrebu da se ispraznite čim ustanete, to je znak da je vaša ishrana loša i nećete biti gladni sve dok telo ne preradi dovoljno hrane. Ovo se dešava ako je hrana koju ste pojeli bogata mastima pa je bolje da se toga uzdržavate. Ako jedete kasno uveče onda ćete se probuditi ujutru sa još nesvarenom hranom u stomaku pa nećete biti gladni. Čak i ako nema hrane, ostaje želudačna kiselina koja može da stvori mučninu i ništa od hrane vam neće izgledati primamljivo za doručak, pa ćete ga radije preskočiti.

Prema rečima Grejs Deroča, dijetetičaki i edukatoru, buđenje bez osećaja gladi može da bude i posledica lošeg i nedovoljnog spavanja jer niste imali dovoljno vremena da svarite hranu koju ste pojeli prethodnog dana. S druge strane, ako mnogo spavate telo će da otpusti glikogen kako bismo se probudili, a povišeni nivo šećera u krvi može da učini da ne osećamo glad.

Doručak treba da bude raznovrstan. Foto: Pixabay.com

Iako ne osećate glad pošto se probudite, bilo bi dobro da nešto pojedete jer je vašem telu neophodan izvor energije. Ne morate da jedete svakog jutra jaja i slaninu, pijete sok od pomorandže i jedete tost. Improvizujte i birajte različite namirnice.

Neophodno je da unesete više različitih namirnica,a  nutricionista predlaže nekoliko badema u kombinaciji sa suvim voćem ili borovnicama kako biste pravilno započeli dan. Druga mogućnost je da naseckate bananu i kolutiće umočite u kikiriki puter, ili kuvana jaja sa parčetom sira. Zdrav doručak je idalna kombinacija ugljenih hidrata, proteina, masti i vlakana.

(Telegraf.rs/elitedaily.com)