Ove djevojke su iz Ljiga, Boleča, Arilja i Kovina, a svaka je jedinstvena na svoj način, jer menja svijet svirajući na instrumentima koji u Srbiji nisu često u ženskim rukama. Mnogo rade i nastupaju, poznate su na slavljima širom Srbije i regiona, a nedavno su napravile pauzu i snimile prvu zajedničku numeru.

To je čuveno kolo, Rumenka, sa kojim su udružile svoje talente, energiju i polet i osvojile internet, prenose Priče sa dušom.

Otkako su postavile snimak na „Jutjubu“ pozitivni komentari im stižu iz cijelog sveta, dijaspora se oduševljava, pregledi se nižu, a ove četiri djevojke za Priče sa dušom obećavaju da je ovo prvi u nizu zajedničkih projekata.

Danijela Veselinović (24) poznata je kao prva devojka koja u Srbiji vodi jedan trubački orkestar, Jelena Urošević (29) je violinistkinja koja je prva kod nas napravila program elektronske i haus muzike, kako obrada stranih pjesama, tako i numera koje je sama komponovala.

U jednoj Priči sa dušom rekla mi je da na svadbama obavezno poslije tog modernog dijela programa odsvira jedno kolo.

Sandra Milošević (36) takođe ima zavidnu karijeru, bila je šefica Kulturno-umetničkog društva, sada je urednica tematskog bloka kanala RTS Kolo, a od harmonike se ne odvaja od djetinjstva.

Najmlađa u ovoj postavci je Neda Nikolić (20), najbolja mlada frulašica Srbije, vlasnica brojnih priznanja i diplomirani etnomuzikolog. Kod nje ćete često čuti džez, kod Danijele rok, a kod Jelene haus.

Ideja da se okupe došla je od Danijele koja je već poslije nekoliko telefonskih poziva na stolu imala plan – da sa tri koleginice i prijateljice snimi kolo Rumenka, u pratnji njenog orkestra „Danijela“.

– Mi smo, svaka za sebe, već imale u glavama ovu zamisao, ali nas je Danijela lako spojila i poslije jedne kafe stvar je bila rješena. U februaru 2018. godine počele smo da razrađujemo ideju i sve je išlo onako kako smo željele. U našim repertoarima uveliko smo imale narodna kola i često ih sviramo, pa je Rumenka došla u pravom trenutku – priča Jelena.

Sve četiri akterke ove Priče sa dušom su fakultetski obrazovane. Jelena je završila master na Učiteljskom fakultetu, Sandra je diplomirala na Fakultetu za kulturu i medije, Neda je diplomirani etnomuzikolog, a Danijela ima diplomu mastera na Muzičkoj akademiji.

– Poznajemo se odavno. Evo, Danijela i ja se znamo od jedne svadbe na kojoj smo nastupale prije desetak godina, ona je imala 12, a ja 17 godina. Sa Sandrom se družim dugi niz godina, a sa Nedom sam nastupala na veseljima – priča Jelena.

Za sada zajedno nastupaju u televizijskim emisijama i još uviek nisu napravile orkestar. Svaka ima svoje pojedinačne karijere, ali im se nastupi često prepliću. Ponosne su jer su prvi put kod nas predstavile kvartet – četiri žene koje sviraju na četiri instrumenta. Srećne su što su u mnogo čemu bile prve i što su povukle nogu kada je riječ o ženama u orkestrima. Najvažnije im je da neguju tradiciju Srbije i da se narodna kola poput Rumenke nikad ne zaborave.

Srpskainfo