Pod utiskom odlaska više od dve trećine igrača ovog leta koji su prošle sezone osvojili vicešampionsku titulu u Prvoj ligi Republike Srpske Nedžad Žerić, šef stručnog štaba Rudar Prijedora izvršio je prozivku za novo prvenstvo koje počinje 11. avgusta.

-Mislim da imamo dovoljno vremena da se adekvatno pripremimo za novu sezonu. Prvi cilj, ujedno i najteži, jeste da izvršimo kvalitetnu selekciju fudbalera u skladu sa renomeom kluba, posle velikog broja odlazaka. Sam rejting i renome Rudar Prijedora kaže da treba da napravimo konkurentnu ekipu za najviše ciljeve, u prvom redu vrh tabele, želja nam je da uđemo u Ligu za prvaka, a onda kasnije kroz utakmice plej-ofa da ostvarimo što bolji plasman na tabeli. Čeka nas teška sezona, ali jedini način da prevaziđemo sve probleme je kvalitetan i timski rad, samo tako možemo da napredujemo. Treba da stvorimo dobru i pozitivnu atmosferu jer samo iz takvog ambijenta možemo da napredujemo, da budemo svi na okupu, igrači, stručni štab, uprava, navijači. Trebaće strpljenja jer se preko noći u sportu ništa ne može napraviti – istakao je trener “rudara” Nedžad Žerić kome će i u novoj sezoni prvi pomoćnik biti Srđan Marjanović.

Prema njegovim rečima tokom letnjih priprema biće odrađeno 36 treninga i odigrano pet ili šest kontrolnih utakmica. Prijedorčani će igrati na turniru u Gradišci od 26. do 28. jula, a generalku su zakazali protiv Metaleža iz Jajca, federalnog prvoligaša, za 4. avgust.

-Kroz treninge i utakmice tražićemo takmičarsku formu, ali biće teško nadomestiti igrače koji su dve godine bili na okupu igrajući u Rudar Prijedoru, ostvarili određeni napredak u karijeri, neki će novu sezonu igrati u Premijer ligi BiH. To je za njih sportski izazov koji su imali i sa našim klubom da izbore plasman u elitu BiH, ali nismo uspeli, pa su oni odlučili da nastave karijere u drugim sredinama, potraže nove motive i izazove. Sve su to kvalitetni momci i fudbaleri, mogu samo da im se zahvalim za sve ono što su uradili u dresu Rudar Prijedora i srećno im u novim klubovima. Žao mi je što još nisu tu sa nama da nastavimo progresiju. Preko noći je teško sklopiti novu ekipu i selektirati igrače, mi se okrećemo sebi i kao što samo ime našeg kluba kaže – čeka nas rudarski teđak posao – jasan je Žerić.

U celoj ovoj priči Žerića je zabrinula jedna činjenica:

-Za svaki klub je najveći problem kada iz njega odlaze domaći igrači. Tu je onda teže i nadomestiti njihov odlazak. Prioritet će nam biti, u prvom redu domaći igrači, iz naše fudbalske škole, potom oni iz regije, klubova iz okoline kao i u prethodnom periodu, pa tek onda oni što volimo da kažemo stranci. Naravno svaki kvalitetan igrač koji može doneti prevagu dobrodošao je Rudar Prijedoru. Do kraja prelaznog roka biće kvalitetnih igrača, nekad pogodite nekad ne, važni su zdravlje i forma, ali se nadam da ćemo uspeti selektirati kvalitetan tim, samo je potrebno vreme i strpljenje svih onih kojima Rudar Prijedor nešto znači.

Na prvom okupljanju na pomoćnom terenu Gradskog stadiona juče su se pojavila 22 imena, uglavnom mladi igrači iz klupskog pogona. Poslednji u nizu ispisnicu iz kluba je uzeo i štoper Novica Petrović, a od igrača iz prošlosezonskog rostera ostali su samo: Mirza Hamzabegović, Nemanja Petrović, Nemanja Pekija, Ognjen Davidović i Stefan Gavranović.

Pred “rudarima” je zaista rudarski posao…

Obradović: Potrebno vreme

U novu sezonu Prijedorčani ulaze i sa novom upravom, a Boro Obradović je dobio novo zaduženje – funkciju direktora kluba.

-Ulazimo u novu sezonu sa sličnim ambicijama kao i prethodnih, u skladu sa renomeom i ugledom kluba i mesta koje Rudar Prijedor ima u fudbalu Republike Srpske i BiH, kada slavimo 90 godina postojanja. Neće biti jednostavno, napustio nas je veliki broj igrača, ali poznavajući sam klub i sadašnju agilnu upravu svi postavljeni ciljevi, takmičarski i organizacioni, infrastrukturni i finansijski biće obezbeđeni, za stabilnost i sigurnost Rudar Prijedora. Naravno sve poloazi i od pitanja stručnosti, a verujemo ovom stručnom štabu da može da iznese ambicije koje imamo. Treba samo strpljenja i vremena da se sve kockice slože u mozaik – rekao je Boro Obradović, direktor “rudara”.

Ko je sve otišao

Rudar Prijedor je ovog leta napustilo trinaest igrača. Vladimir Popović, Nemanja Vejnović, Aleksandar Vojinović i Novica Petrović su otišli u premijerligaša Zvijezdu-09 iz Etno sela Stanišići, dok su Ranko Dekić i kapiten Nemanja Marić stigli u Krupu na Vrbasu, Ognjen Jaćimović, Pecelj Ljubiš, Popović Aleksandar su pojačali Zvijezdu iz Gradačca, Srboljub Jandrić, Milan Šakić i Draško Lolić su stigli u gradišku Kozaru, otišli su i Miloš Kukić, još u toku prvenstva, kao i Dušan Komljenović, prvi strelac Prve lige Republike Srpske prošle sezone Demir Jakupović se vratio u banjalučki Borac.

Previše i za mnogo organizovanije i bogatije klubove od Rudar Prijedora.

Sportski žurnal/Slavko BASARA