Mnogi smatraju da je Filaret počeo da huška ljude protiv Atanasija…

Popovska posla! Oni koji su se zatekli u blizini manastira Mileševa u vreme večernje službe u ponedeljak 2. jula nisu mogli da veruju svojim očima. Novoustoličeni episkop mileševski Atanasije Rakita i bivši vladika Filaret su se tukli i čupali za kose i brade!

Kako svedoči očevidac ovog incidenta, potpuno nepriličnog crkvenim verodostojnicima, sve se dogodilo ispred manastirskog konaka, pre tačno nedelju dana, oko 17 sati, ali srećom, niko nije teže povrežen u tuči.

RAZDVOJILI IH

– Kako smo stazicom prilazili konaku, začuli smo buku i galamu i shvatili da se neko tuče. Izgleda da je Filaret nasrnuo na Rakitu. Došlo je do koškanja, a zatim su uleteli pop Stanko iz Nove Varoši i đakon Perković da ih razdvoje. Svi su bili u šoku i nisu mogli da veruju šta su upravo videli – kaže izvor dobro upućen u ova dešavanja.

Na saboru SPC izabrane nove vladike: Arsenije ide u Niš, umesto Filareta je Rakita

Prema njegovim rečima, čak je i večernja služba na kraju otkazana.

Sinod SPC odlučio da Filaret mora da boravi u manastiru Dubnica Foto: Mileševska eparhija

Pretpostavlja se da su problemi počeli kad je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC odlučeno da episkop Filaret boravi u manastiru Dubnica u selu Božetići kod Nove Varoši.

Mnogi smatraju da je Filaret počeo da huška ljude protiv Atanasija…

RAZLOG SUKOBA

Ni Atanasije Rakita ni Filaret nisu se javljali da prokomentarišu ove događaje, a nisu odgovarali ni na poruke.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da ne zna šta je uzrok ovog sukoba, ali pretpostavlja da je do njega došlo zbog popularnosti episkopa Filareta u narodu.

– Filaret je dugo bio u Mileševi i uvek je bio čovek iz naroda, mnogima je pomagao, slao humanitarnu pomoć i zalagao se za ljude, dok Atanasija Rakitu, s druge strane, gledaju kao administrativnog vladiku, akademika koji je daleko od građanstva – kaže Đenović.

Verski analitičar Draško Đenović Foto: Medija centar Beograd

JELENKO MIĆEVIĆ – FILARET

Rođen kao Jelenko Mićević bio je mileševski episkop SPC dugi niz godina od 1999. godine pa do 2015. kad je, uprkos svom protivljenju, skinut sa episkopskog trona Mileševe.

Široku prepoznatljivost stekao je u vrtlogu bosanskog rata. Slika Filareta sa ratišta u mantiji, sa pastirskim štapom i mitraljezom obišla je svet.

Filaretu je bio zabranjen ulazak u više evropskih država zbog sumnjičenja za pomaganja haškim beguncima.

Rakita je nasledio Filareta na Mileševskom tronu Foto: Mileševska eparhija

SVETKO RAKITA – ATANASIJE

Njegovo sveto ime je Svetko Rakita. Episkop je mileševski od 2017. godine. Bio je vikarni episkop hvostanski od 1999. godine do 2003. i episkop bihaćko-petrovački od 2013. do 2017. godine. Do 25. godine predavao je u manastiru Krka, a potom je premešten na Kosovo i Metohiju, u Prizrensku bogosloviju. Tamo je ostao 11 godina.

U Beograd je došao 1994. godine na poziv patrijarha srpskog Pavla.

Telegraf.rs