Sa novom školskom godinom u srednje škole Republike Srpske dolaze i novi predmeti. Tako je odlučila Vlada RS, koja je prošlog mjeseca usvojila Informaciju o uvođenju Bjeronauke i alternativnih predmeta, Kulture religija i etike. Za sad se zna osnovno, da će učenici sedmično imati jedan čas novih predmeta dok tek ostaje da se jasno definiše šta i na koji način će se izučavati. Vremena ima dovoljno da se do početka školske godine osmisle nastavni planovi i programi i da se organizuje nastava, smatra Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije.

Oni koji izaberu vjeronauku imaće jedan čas sedmično. Isto važi i za alternativni izborni predmet. Oni koji izaberu Kulturu religija u trećem i četvrtom razredu nastavljali bi da izučavaju etiku – pojasnila je Soviljeva i dodala da dalja uputstva očekuju tokom priprema za narednu školsku godinu.

Mi ćemo u školama anketirati prvačiće kako bi utvrdili koliko ćemo grupa imati za koji izborni predmet. Vremena će biti dovoljno da se sve pripremi. Kultura religija izučava se godinama kao modul u okviru Demokratije i ljudskih prava. A za vjeronauku imamo iskustva iz osnovnih škola, tako da poteškoća sa organizovanjem nastave ne bi trebalo da bude – dodala je Soviljeva.

Vjeronauku će, prema odluci Vlade, predavati vjeroučitelji sa diplomom teološkog fakukleta. U slučaju da takvih nema na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ostaje mogućnost angažovanja sveštenih lica. Nije još u potpunosti definisano kako će vjeronauka za srednje škole izgledati, ali očekuje se da će sve biti jasno narednog mjeseca, kaže protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Kako on smatra, vjeronauka može mnogo dobroga da donese mladim ljudima.

Dobra stvar je što se radi o fakultativnom predmetu i što učenici mogu slobodno da biraju. I dobro je što kroz tu slobodu vjeronauka ulazi u srednje škole, jer se ovim predmetom omogućuje da mladi nastave izučavati ono što su započeli u osnovnoj školi – kaže Hrvaćanin.

A upravo ovaj uzrast je onaj kad se kod mladih rađaju mnoga pitanja, a u nalaženju odgovora vjeronauka svakako može pomoći, smatra Hrvaćanin.

Ono što je nama još potrebno, u našem društvu, je da razumijemo i druge ljude, druge vjere i nacije. I mislim da to vjeronauka nudi i da je ona i suštini demokratski predmet – dodao je Hrvaćanin.

Početak školske godine nije toliko daleko, pa se učenici i njihovi roditelji nadaju da će dotad sve biti spremno, i da će imati dovoljno informacija na osnovu kojih bi odabrali predmet. Odluka o novim predmetima važi za one koji upisuju prvi razred, dok se ostali školuju po planu i programu koji je važio prilikom njihovog upisa.

Z.Jelić/Kozarski