Pripadnici specijalnih snaga policije samoproglašenog Kosova, naoružani dugim cijevima, upali su u prostorije Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu kod Gnjilana i pretresli nekoliko kuća u tom mjestu. U akciji je uhapšeno pet osoba.

U saopštenju policije samoproglašenog Kosova navedeno je da je tokom operacije, sprovedene na nekoliko lokacija u regionu Gnjilana, uhapšeno pet osoba.

Oni su, kako se ističe, uhapšeni “pod osnovanom sumnjom da su uključeni u djelatnosti protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova”.

Policija je u saopštenju demantovala navode srpskih medija “da se sprovodi jedna policijska operacija protiv bivših pripadnika KSB”.

Operacija se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, ističe se u saopštenju.

Srpski izvori u Pomoravlju prenijeli su da su u jutrošnjoj akciji privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Јovan Denić.

Stojkovića i Denića su pripadnici policije prethodno ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.

Priveden je i Nenad Stojanović (1974), po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Kako RTV Puls u Šilovu nezvanično saznaje, Stojanović je uhapšen jer je navodno vršio pritisak na srpske pripadnike Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) da napuste tu službu.

Akcija je počela rano jutros kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, prenijeli su očevici reporteru RTS-a.

Prema navodima žitelja sela, oko šest časova pojavilo se najmanje deset policijskih džipova sa tridesetak maskiranih policajaca naoružanih dugim cijevima.

RTV Puls u Šilovu prenio je da je jutros izvršen i pretres više kuća bivših pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu.

Novinarima je zabranjeno snimanje događaja.

RTRS