U planu dodatno povećanje najnižih penzija (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada planira da dodatno poveća najniže penzije u Srpskoj.

– Imamo obavezu da vidimo na koji način višak sredstava, koji ćemo prema analizama imati, možemo staviti na raspolaganje penzionerima. Sve što sa njima dogovorimo biće realizovano, jer finansijski nemamo problem da to uradimo – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

ža penzija

Premijerka Srpske je podsjetila da je Vlada sa penzionerima prije nekoliko godina napravila hodogram, te da je zadovoljna što je Vlada uspjela da se drži tog operativnog plana.

– Taj plan je podrazumijevao da se 2016. godine pređe na trezorsku isplatu penzija kako bi našim penzionerima bilo osigurano da tačno predviđenog datuma krene isplata penzija, te da se u kontinuitetu povećavaju penzije – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bilo neophodno da se interveniše prema penzionerima s obzirom na to da je u pitanju stara, a velika populacija, da je penzioni sistem ranjiv na sve moguće načine, te da je u njemu većina ljudi po osnovu različitih prava, a ne punog radnog staža.

– Imperativ za Vladu bio je da reaguje da bismo, osim redovnog usklađivanja koje često izostane zbog ekonomske slike, otvorili sebi zakonski prostor da možemo da reagujemo kroz vanredna povećanja. Većina ovih povećanja koja su se desila u prethodnom periodu zasnovana je na toj odluci Vlade – napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ostaje obaveza i naredne Vlade da početkom sljedeće godine, ako se steknu uslovi, ide na redovno usklađivanje penzija ili da omogući vanredno usklađivanje jer je riječ o jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva.

U Republici Srpskoj danas je počela isplata penzija za juni koje su vanredno usklađene i povećane za 2,5 odsto, što je drugo usklađivanje u ovoj godini.

Iznos najniže penzije, u zavisnosti od dužine penzijskog staža, takođe je povećan i za minimalan staž od 15 godina iznosi 187,84 KM, za staž od 40 godina 376 KM, dok je iznos najviše penzije 1.932 KM, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

RTRS

Preporuka

Radmanović: Komšić ima koncepciju BiH koja je anti...
views 8
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović tvrdi da kod bošnjačkih političara ne postoji snaga za ko...
Dodik: Evropski put okuplja sve političke opcije u...
views 11
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine gostovao je u programu Al Jazeere Balkans. https://www.youtube.com/watch?v=HfV0UYHFbmQ#action=sh...
Dodik: Na bazi onoga što je do sad prikupljeno slu...
views 199
Govoreći o protestima grupe Pravda za Davida, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je večeras rekao da nije bilo pretjerane upotrebe sile....
Spriječiti dvostruke isplate iz budžeta (VIDEO)
views 26
Dan nakon što je objavljeno da PDP-ov Igor Crnadak prima i ministarsku platu i poslanički paušal i njegova stranka i SNSD saglasni su da je potrebno d...
Delegacije SNSD i SDA o formiranju vlasti – ...
views 12
Nakon oktobarskih izbora, u Sarajevu danas, prvi sastanak stranačkih delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije. ...
Lukač: Feraget svjesno laže javnost
views 70
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da sarajevski advokat Ifet Feraget svjesno laže javnost iznoseći neistine ...