U planu dodatno povećanje najnižih penzija (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada planira da dodatno poveća najniže penzije u Srpskoj.

– Imamo obavezu da vidimo na koji način višak sredstava, koji ćemo prema analizama imati, možemo staviti na raspolaganje penzionerima. Sve što sa njima dogovorimo biće realizovano, jer finansijski nemamo problem da to uradimo – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

ža penzija

Premijerka Srpske je podsjetila da je Vlada sa penzionerima prije nekoliko godina napravila hodogram, te da je zadovoljna što je Vlada uspjela da se drži tog operativnog plana.

– Taj plan je podrazumijevao da se 2016. godine pređe na trezorsku isplatu penzija kako bi našim penzionerima bilo osigurano da tačno predviđenog datuma krene isplata penzija, te da se u kontinuitetu povećavaju penzije – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bilo neophodno da se interveniše prema penzionerima s obzirom na to da je u pitanju stara, a velika populacija, da je penzioni sistem ranjiv na sve moguće načine, te da je u njemu većina ljudi po osnovu različitih prava, a ne punog radnog staža.

– Imperativ za Vladu bio je da reaguje da bismo, osim redovnog usklađivanja koje često izostane zbog ekonomske slike, otvorili sebi zakonski prostor da možemo da reagujemo kroz vanredna povećanja. Većina ovih povećanja koja su se desila u prethodnom periodu zasnovana je na toj odluci Vlade – napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ostaje obaveza i naredne Vlade da početkom sljedeće godine, ako se steknu uslovi, ide na redovno usklađivanje penzija ili da omogući vanredno usklađivanje jer je riječ o jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva.

U Republici Srpskoj danas je počela isplata penzija za juni koje su vanredno usklađene i povećane za 2,5 odsto, što je drugo usklađivanje u ovoj godini.

Iznos najniže penzije, u zavisnosti od dužine penzijskog staža, takođe je povećan i za minimalan staž od 15 godina iznosi 187,84 KM, za staž od 40 godina 376 KM, dok je iznos najviše penzije 1.932 KM, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

RTRS

Preporuka

Pogledajte šta je Radovan Karadžić poručio srpskom...
views 270
Advokat i član tima odbrane Radovana Karadžića, Marko Sladojević, pročitao je u programu RTRS-a poruku srpskom narodu koju je napisao prvi predsjednik...
ZARADE OSAM PROSJEČNIH PLATA Političari u BiH najp...
views 28
Nigdje u Evropi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih građana osim u Bosni i Hercegovini. Dok plate parlamentaraca u zemljama EU izn...
Dodik: Bošnjačka strana stalno nešto zateže, žalim...
views 30
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da srpski predstavnici hoće da zauzmu mjesta koja im pripadaju na nivou BiH, što je propisano ...
Presudom mehanizma Karadžić poslat u legendu
views 44
Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije zagovarao, ni podržavao, ni vršio zločine, već je on istorijska ličnost koju današnja presuda ...
Cvijanović: Srpska će raditi na daljem povećanju p...
views 30
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da su republičke institucije opredijeljene da i u narednom periodu rade na...
Pavić: Tužan kraj suda koji nije sudio prema zakon...
views 68
Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove...