Crljenković Amir (1991) iz Rakovčana kod Prijedora u Siriju je otišao u junu 2014. a poginuo je posle mesec dana, krajem jula 2014. godine. Njegov otac Hasaga Crljenković bio je svedok tužilaštva BiH u procesu protiv vođe vehabijskog pokreta Bilala Bosnića.

– Moj sin je uvek bio u veri, ja sam ga tako odgojio. Kuranski ajet “borite se na Alahovu putu zalažući imetke i živote svoje” bio je motiv za njegov odlazak na sirijsko ratište – rekao je Crljenković.

On je dobio informaciju da mu je sin na ratištu bio u nekoj jedinici sa Čečenima, a da je sa njim bio i njihov rođak Enes Borovec, takođe iz Prijedora, koji je u Siriju otišao u novembru 2013.

Islamska država

Islamska država
Foto: Profimedia

– Dok je ovde živeo, zajedno smo išli na džumu-namaz kod Bosnića, znao je po nekoliko dana otići u Maoču i Ošve kod Maglaja, ali nikad nije pominjao odlazak u Siriju. Poslali su mi sliku preko skajpa da je poginuo – istakao je otac stradalog džihadiste.

Crnovršanin Izudin (1989) je 3. aprila 2018. pred Specijalnim sudom u Beogradu, zajedno sa još šestoricom muslimana iz Raške oblasti, osuđen na devet godina i šest meseci zatvora zbog povezanosti sa islamskim terorizmom i učešćem u ratu u Siriji na strani Islamske države. Izudin je izricanje kazne dočekao u zatvoru, u kojem se nalazi od oktobra 2014. kada je uhapšen zajedno sa Seadom Plojovićem i Feratom Kasumovićem.

Islamska država

Islamska država
Foto: Profimedia

Crnovršanin je na ratište u Siriju otišao 2013. godine, u organizaciji Abida Podbićanina, zajedno sa Tefikom Mujovićem, Feratom Kasumovićem, Asmirom Avdulovićem i Amnesom Čekovićem. Vratio se posle tri meseca, zajedno sa Kasumovićem.

Čeković Amnes (1989) iz Novog Pazara, na ratište u Siriju je otišao 2013. godine, u organizaciji Abida Podbićanina. Po povratku u Srbiju je uhapšen. Pristao je da sarađuje sa pravosudnim organima i o svom odlasku na Bliski istok svedoči pred Specijalnim sudom.

Islamska država

Islamska država
Foto: Profimedia

U novopazarskom džematu Furkan, gde je išao da moli, 2013. godine upoznao je Rejhana Plojovića i Izudina Crnovršanina, koji ga je počeo ubeđivati da idu u Siriju. Čeković je objasnio da je dva-tri puta išao i u Gornju Maoču u BiH, središte vehabijskog pokreta, gde je slušao predavanja šeiha Nusreta Imamovića, koji je prisutnim vernicima govorio da je ispravno ići u Siriju i džihad.

– Izudin me je pozvao da idem. Rekao sam da imam bolesnu majku. On je kazao da je bolest od Alaha, da i bolesni ljudi idu. Poručio mi je: Odluči do sutra. Sutradan sam kazao da hoću da idem ali da nemam novac za put. Rejhan i Izudin su rekli da će pare da se prikupe u Austriji i Luksemburgu.

vehabije

vehabije
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, planirani put je odlagan, pa je među budućim borcima protiv legalne sirijske vlade došlo do sukoba. Čekali su sve dok preko “vestern uniona” iz Hamburga nisu dobili novac, nakon čega su odlučili da kupe odeću i vreće za spavanje za ratište.

– Izudin je rekao da uzimamo crnu odeću da nas ne bi uočio neprijatelj. Asmir, Rejhan i ja smo krenuli opet u Gornju Maoču, ali su Rejhana zaustavili na granici i kazali da ne može u Bosnu. Mi smo stigli kasno. Pitali smo Nusreta Imamovića da li je u redu slagati roditelje i otići bez njihovog pristanka u Siriju. On je rekao da je to u redu – izjavio je Čeković.

muslimani se mole

muslimani se mole
Foto: Profimedia

U jednom trenutku, Čeković je odustao od odlaska u rat i to saopštio Plojoviću. Ali nakon toga nastavio je da traži neku drugu vezu preko koje bi otišao na Bliski istok. Preporučili su mu da preko Fejsbuka kontaktira Mirzu Ganića (mladić iz Novog Pazara, kasnije poginuo u Siriji). U međuvremenu, stupili su u vezu sa Abidom Podbićaninom, imamom iz Prijepolja i jednim od organizatora odlaska džihadista iz Srbije u Siriju.

– Sead Plojović nam je kazao da nas Podbićanin pozdravlja i da nas čeka. Rečeno nam je da ćemo tamo početi kao straža na već obezbeđenim granicama, da ćemo ići u kamp za obuku i da ćemo biti u jedinici kod Abida Podbićanina – pričao je Čeković.

U Siriju su pošli Čeković, Asmir Avdulović iz Novog Pazara i još jedan mladić.

sirijska vojska

sirijska vojska
Foto: Profimedia

– Na granici su mi rekli: “Znamo gde idete, dečko, vrati se”. Kazao sam da idemo u Tursku da nabavljamo garderobu. Pitao je gde su nam pare, ali su nas ipak pustili u Bugarsku. U Sofiji je stigla poruka da je i Izudin Crnovršanin u Bugarskoj, pa smo se našli sa njim. Bili smo u restoranu sa još oko 100 ljudi. Svi oni su čekali da se prebace u Siriju. Tu su bila i neka dva policajca koja su nas upozorila da ne širimo priču kuda idemo. Uveče smo krenuli kroz Tursku ka Siriji – svedočio je na sudu Čeković.

U putu, kada su bili blizu sirijske granice, kod grada Kilis, koji je bio pod kontrolom terorističke Islamske države, na mobilni telefon ga je pozvao otac, koji mu je rekao da zna kuda je krenuo i molio ga da se vrati u Srbiju. Nije poslušao oca, iako je brinuo za majčino zdravlje, plašeći se da bi mogla da izvrši samoubistvo.

Islamisti

– Imao sam 24 godine. Najviše me je brinulo da mi Alah neće oprostiti ako moja majka naudi sebi zbog mene. Smatrao sam da je ispravno boriti se protiv Asadove vojske jer ja sam pripadnik sunita, a ne šiita – izjavio je Čeković, koji tvrdi da u Siriji nije učestvovao u borbama.

Piše: Dušan Marić

Piše: Dušan Marić/Srbija danas