Fudbalski klub Rudar Prijedor obeležava svojih devet decenija života i rada na dostojanstven način odajući tako zahvalnost svima onima koji su nosili njegov dres, bili njegovi treneri ili sportski funkcioneri.

Jedan od njih Nikola Bevandić, koji je u Rudar Prijedoru bio i sjajan igrač i vrstan stručnjak, sa zadovoljstvom, za vreme tematske izložbe “90 fotografija za 90 godina” posvećene istoriji kluba,  kaže:

-Ovih 90 fotografija koje govore o sjajnoj istoriji našeg kluba su istovremeno i svedočanstvo kakav su zanos i entuzijazam nosili cele mladosti u razločitim istorijskim vremenima i kako se iskovala ljubav između grada, rudnika, koji ovde život znači i kluba. To je jedna duša. Odajem puno priznanje ekipi koja je vodila celi ovaj posao, na čelu sa Stojanom Janjetovićem i Milanom Čabrićem, te brojnim drugim entuzijastima koji su na ovaj način ostavili svedočanstvo o uzvišenosti zeleno-crne boje koja je bila svo to vreme zaštitni znak Rudar Prijedora.

Poznati pisac i novinar Tomo Marić, na otvaranju izložbe u svojstvu predstavnika Vlade Republike Srpske, kaže da je u mladosti igrao protiv Rudara, a kasnije kao novinar bio neposredni svedok mnogih njegovih velikih uspeha:

-Pamtim vreme, s početka sedamdesetih godina minulog veka, kada je Rudar igrao kvalifikacije za Prvu ligu Jugoslavije i bio ponos celog Potkozarja i Podgrmeča. Danas Rudar Prijedor, u takmičarskom smislu, nije ni blizu rezultata kao što je nakada bio, ali ohrabruje saznanje da je celi Grad Prijedor, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem voljan i pokazue želju da Rudar Prijedor bude onaj stari. Svi iskreni ljubitelji fudbala u Republici Srpskoj raduju se takvom razmišljanju vodećih ljudi Prijedora, nadajući se da će se uskoro probuditi Gradiška, Trebinje, Brčko, Doboj, Istočno Sarajevo, a pogotovo Banjaluka koji su bili i trebali ostati stubovi fudbala Republike Srpske.

Stojan Janjetović, predsednik Organizacionog odbora za proslavu jubileja Rudar Prijedora kaže:

-Verujem da će preostale manifestacije oko obeležavanja 90 godina kluba, pre svega, prijateljski susreti sa Crvenom zvezdom i Partizanom, te Rudarova slavljenička noć, sve ljubitelje fudbala Potkozarja i Podgrmeča dignuti na noge i da će naredna godina biti godina Rudarovog novog uspona i da će on biti ponos Grada Prijedora i sportski embrion koji će pokrenuti sve druge klubove iz ovog dela Republike Srpske.

Jedan od najistaknutijih fudbalskih radnika Republike Srpske, iz plejade osnivača i ravno 25 godina generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković ističe:

-Rudar Prijedor treba, a ja verujem i da hoće, da bude jedan od predvodnika fudbala Republike Srpske, a taj optimizam i podgrejavaju i odlično organizovane manifestacije u obeležavanju njegovih devet decenija života i rada.

Kukolj: Čestitke od srca

Gost izložbe u Muzeju “Kozara” u Prijedoru bio je i nekadašnji istaknuti fudbaler Borca i trnske Sloge Branko Bane Kukolj koji je rekao:

-Prijedor je oduvek bio fudbalska i sportska sredina, Grad koji živi sa svojim sportistima i sportskim klubovima odiše entuzijazmom i ljubavlju prema ovoj grani ljudskog stvaralaštva. Rudar Prijedoru čestitam od srca veliki jubilej i neka on bude zalog za klupsku i fudbalsku budućnost.