Predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu Radojka Filipović izjavila je za Srnu da je u fazi pripreme spisak pripadnika 28. divizije takozvane Armije BiH i ostalih jedinica koji su iz Srebrenice napadali sva srpska mjesta u Podrinju, a koji će biti predat njemačkom tužiocu i ostalim pravosudnim institucijama u zemljama EU.

Filipovićeva je pojasnila da nevladine organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz Podrinja pripremaju ovaj spisak, te da za ovu aktivnost očekuje podršku svih nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata Republike Srpske.

– U toku je priprema ovog spiska kojeg ćemo u narednom periodu dostaviti nadležnim institucijama radi procesuiranja ratnih zločina s obzirom na to da za zločine nad Srbima u Podrinju do danas nije izrečena nijedna osuđujuća pravosnažna presuda – za ubistvo 3.500 Srba u Podrinju – istakla je Filipovićeva.

Ona je zaključila da će ovaj spisak biti upućen njemačkom tužiocu koji je od predsjednika Udruženja “Majke Srebrenice” Munibe Subašić preuzeo spisak 22.000 imena pripadnika Vojske Srpske, a zatim i ostalim predstavnicima pravosudnih institucija u zemljama EU koje su bile nadležne za uspostavljanje mira na ovom prostoru od 1993. godine.

RTRS