U Donjoj Trnovi kod Ugljevika u tradicionalnom petrovdanskom “lilanju” upaljenim bakljama, učestvovalo je 155 mališana. Petnaesti “Izbor najljepše lile” organizovali su Savjet mjesne zajednice i Crkveni odbor Donje Trnove, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da “lilijada” čuva tradiciju srpskog naroda i vjere pravoslavne.

– Naša je potreba da čuvamo kulturu i tradiciju, običaje i vjeru pravoslavnu koja  nas je održala na ovim prostorima – rekao je Perić novinarima. On je napomenuo da je iz budžeta opštine Ugljevik izdvojeno 2.000 KM za ovu tradicionalnu manifestaciju.

Tradicionalnom “lilanju” prethodilo je večernje bogosluženje u Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla te pomen ispred spomenika za 24 žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja i nastup Kulturno-umjetničkog društva „Trnova“.

Foto: V.Đukić/RAS Srbija

Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi, ukazao je na značaj obilježavanja Petrovdana.

– Lile su napravljene od kore trešnjevog drveta a simbolizuju stradanje Svetih apostola Petra i Pavla koji su mučenički nastradali – rekao je Bardak i dodao da se uoči Petrovdana vjernici skupljaju oko svetih hramova.

Član Organizacionog odbora Jugoslav Cvetković izrazio je zadovoljstvo jer se iz godine u godinu okuplja sve više djece.

– Sve običaje i tradiciju prenosimo na mlade generacije – kazao je Cvetković koji je i odbornik u Skupštini opštine Ugljevik.

Foto: V.Đukić/RAS Srbija

Djeci sa najljepšim “lilama” dodijeljeno je 30  robnih i novčanih nagrada, a glavnu nagradu „Led“  televizor  dobila je Tijana Milanović.

Srpskainfo