Mnoge buduće majke – ljekari porocjenjuju da je riječ o svakoj četvrtoj – imaju previše nizak krvni pritisak. A to ih tokom trudnoće čini malaksalim, jer im s krvlju pritiče malo snage kroz krvne žile: One se osjećaju mlitavo, bezvoljno, stalno su im hladne noge i ruke. Ujutro se jedva dižu iz kreveta, preko dana žale se na pad koncentracije, vrtoglavicu i zujanje u ušima.

Krivac za takvo stanje je poznat: Hormon trudnoće – progesteron. On opušta mišiće u materici, smanjujući istovremeno i napetost krvnih žila. Posljedica: Dio krvi lagano se povlači iz arterijskog krvotoka i nabija se u venama, posebno u venama nogu. A odatle je put povratka ka srcu najduži.

Kretanje vam čini dobro

Ako spadate u žene koje imaju nizak krvni pritisak (manje od 100/60), ima načina da pomognete sami sebi. Trebate se, prije svega, mnogo kretati. Ne idite liftom, koristite stepenice. Šetajte, plivajte, radite sve ono što će vam pokrenuti krvotok i odvući krv iz vena.

Voda budi životnu radost

No, nije baš lako pokrenuti sam sebe na takvu vrstu aktivnosti. Većina trudnica se najbolje osjeća dok leži u krevetu. No, u svakom slučaju dobro će im činiti jutarnje masiranje nogu četkom.

Stvite jednu nogu na rub kade i povlačite četkom (ne previše oštrom) uz nogu lagano od stopala prema koljenu. Najprije masirajte duž unutrašnje strane noge, a zatim duž vanjske.

Osvježavajuće djeluju naizmjenične toplo-hladne kupke. Pritom je bolje umjesto tuširanja noge posipati naizmjenično toplom pa hladnom vodom iz neke posude. Hladna voda ne smije biti ledena.

Umorni ste i zbog niskog nivoa šećera

Nije samo krvni pritisak kod mnogih budućih majki niži nego inače. Dešava se to i sa nivoom šećera u krvi, naročito u prvom dijelu trudnoće. Nizak nivo šećera pojačava probleme sa niskim krvnim tlakom, pa je umor sve izraženiji.

Zato, ako ste često tokom dana umorni i iscrpljeni, pomoći bi vam mogli češći. manji obroci – voće ili jogurt. Ponekad dobro dođe i malo slatkiša. Komadić čokolade ili dva-tri keksa, ponekad bombona, mogu biti od pomoći.

Samo, budite oprezni. Nemojte da vam te poslastice pređu u naviku, pa da se često nabacujete praznim kalorijama.

Željezo popravlja situaciju

Dalji važan razlog neobičnog umora: manjak željeza. Problem je u tome što u trudnoći valja gotovo udvostručiti količinu krvi, a željezo se ne stvara jednakom brzinom. Zbog toga tokom trudnoće treba provjeravati krvnu sliku, pa ako nivo željeza u krvi jako opadne, treba uzeti odgovarajuće preparate.

Kad su potrebni lijekovi za nizak krvni pritisak

Samo kad je krvni pritisak toliko nizak da je riječ o slaboj općoj cirkulaciji, ljekar će budućoj majci prepisati lijekove. Kako se može utvrditi da je u pitanju nedovoljna opskrbljenost bebe krvlju?

Danas se ultrazvukom može izmjeriti koliko krvi iz materice dospijeva u placentu. Na osnovu toga pregleda može se zaključiti dobija li beba dovoljno krvi.

Izražena hipotonija (stručni naziv za nizak krvni pritisak) prisutna je, prije svega, kod budućih majki koje su još prije trudnoće bile sklone slaboj cirkulaciji. Zato je važno da takve buduće majke budu pod naročito brižljivom kontrolom.

Dijabetes u trudnoći

Ponekad je povišen šećer u trudnoći razlog za ozbiljnu brigu u posebnu njegu. Riječ je o tome da pet od stotinu trudnica može tokom trudnoće oboljeti od šećerne bolesti – dijabetesa.

Riječ je o poremećaju u razmjeni materija u organizmu. To znači da ćelije u gušterači, koje su zadužene za proizvodnju inzulina, ne rade kako treba. Nivo inzulina podiže se vam kontrole, buduoj majci potrebna je ljekarska kontrola i odgovarajuća terapija.

Ipka, dijabetes (bez obzira na to je li postojao prije trudnoće ili je sada izbio) danas je moguće tako dobro tretirati da buduća majka uopće ne bude opterećena i da donese na svijet sasvim zdravo dijete.

Uravnotežena prehrana u ovom slučaju je odlučujuća! Zbog toga bi svaka trudna dijabetičarka trebala zajedno s liječnikom sastaviti vlastiti jelovnik i plan prehrane.

Avaz