Nesvakidašnja slika danas na košarkaškom igralištu kod prijedorske Gimnazije. Jedan na jedan, djed i unuk. Mladi Sergej Liščinski i njegov djed Stojan Šašić, na raspustu su nerazdvojni. Sergej je odličan učenik, trenira košarku, ide u Muzičku školu. Druži se sa svojim drugarima, sa djedom ide u šetnju, a nedavno se vratio sa košarkaškog kampa na Jahorini.

„Svojim drugarima bih poručio da se što česće igraju vani, da provode vrijeme sa svojim društvom, nego da stalno budu za kompjuterom i igraju igrice. Ja i djed stalno igramo košarku, šetamo kraj Sane, napisao je i jednu knjigu o meni i mojim drugarima i stalno mi kupuje sladoled“, kaže Sergej.

Djed Stojan uživa u družbi sa svojim unukom. Često odigraju košarku, a i danas ih je razočaralo to, što su zatekli prazno igralište. „Družimo se nas dvojica. Imamo svoj plan. Malo na igralište, a malo u šetnju i tako prođe dan. Pokušavam da ga usmjerim u ono što je korisno za njega, a to je da trenira, da što više vremena provodi na svježem vazduhu i da zna koje su to njegove obaveze i što je najvažnije, sluša me“, kaže Stojan.

Ovo je pouka za sve Sergejeve vršnjake i njihove roditelje, pogotovo kada smo svi svjesni činjenice koliko je internet prisutan u svakodnevnici naše djece, a naročito na rasputu, kada imaju više slobodnog vremena. I zato bi bilo dobro da se svi ugledamo na ovaj primjer, jer raspust je prilika da dijete uživa u onome što voli raditi, ali i da, na opušteniji i zabavniji način, usvoji dosta novog znanja.

M. Stegić/Kozarski