Glavni inspektor njemačke Savezne kancelarije kriminalističke policije Klaus Zorn uporedio je u Potočarima nešto što nije uporedivo – zločin u Srebrenici iz 1995. godine i genocid koji su Nijemci, i Hrvati posebno, izvršili nad raznim narodima u Drugom svjetskom ratu, izjavio je za Srnu istoričar Aleksandar Raković.

On je ocijenio da “Nijemci i, posebno Hrvati, tendenciozno žele da sa sebe skinu stigmu, koju imaju iz vremena Drugog svjetskog rata, kada su počinili Holokaust i genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima”.

– Tako da im je jako stalo da na nekog drugog upere prstom i pokažu ga jednakim u tom svjetlu. Ispostavilo se da je za njih najbolje da pokažu prstom na Srbe i to su igre koje nikako ne smijemo da prihvatimo – rekao je Raković.

On je osudio i trend u Srbiji da pojedine nevladine organizacije govore o denacifikaciji srpskog društva, čime, u stvari prave paralelu sa denacifikacijom Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Raković je ukazao da se pritom zaboravlja činjenica da su jedine dvije nacističke tvorevine u vrijeme Drugog svjetskog rata bile Njemačka i Hrvatska, a da Srbija nikada nije bila nacistička.

– Te njihove tendencije su nedopustive i za nas neoprostive. Ne može se tako lako manipulisati životima ljudi i sudbinama čitavih naroda, kako to rade Nijemci i Hrvati, i bagatelisati stradalnicima samo da bi zadovoljili njihove političke, istorijske i druge ciljeve, a sebe oprali od genocida i užasnih zločina koje su počinili u Drugom svjetskom ratu – kaže Raković.

Istražilac njemačke policije i glavni inspektor tamošnje Savezne kancelarije kriminalističke policije Klaus Zorn izjavio je juče u Potočarima da nijedan, kako je rekao, “počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Njemačkoj” ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude.

Predsjednik Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala je njemačkom tužilaštvu spisak sa imenima 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i od njega zatražila da oni koji su trenutno u Njemačkoj budu privedeni i procesuirani u toj zemlji.

RTRS