Natpise pojedinih medija o tome da banke s oprezom razmatraju mogućnost davanja kredita gradu Prijedoru, te o svrstavanju grada u „B“ kreditnu kategoriju, Biljana Malbašić, načelnik gradskog Odjeljenja za finansije ocijenila je kao tendenciozne i neodgovorne. Kako ona kaže, produženje roka za ponudu zatražila je samo jedna banka, kako bi centrale tih banaka izvršile temeljne analize, jer ne radi se o malim novčanim sredstvima.

– I to je razlog zbog kojeg smo mi njima izašli u susret da produžimo taj rok. Jer tih sedam dana nama u finansijskom smislu ništa ne znači. Na to su pojedini mediji odmah napisali kako se nama niko nije ni javio, pa da smo mi produžili rok. Mi ako smo produžili rok jednoj banci, to znači da smo morali i ostalim – pojašnjava Malbašićeva.  Kad je riječ o kreditnom rejtingu, Malbašićeva je napomenula da se sve može lako provjeriti u dopisima koje su poslale banke, te da u njima piše da se za „A“ kategroiju ne gleda samo naplativost kredita, ali da nije jasno pojašnjeno koji su to drugi faktori koje treba uzeti u obzir.

U obrazloženju NLB banke stoji da potraživanja klasifikovana u „A“ i „B“ kategoriju spadaju u kvalitetna i naplativa potraživanja. – 14 godina mi nismo kasnili ni dana, a ako je otplata padala u dane vikenda mi platimo u petak. Nikad nismo imali zateznu kamatu. Međutim,banka je nama obrazložila da su radili nekim svojim kriterijima, koji su više od redovnog otplaćivanaj duga. Ali nisu nam decidno obrazložili na osnovu čega nekoga svrstavaju u „B“ kategoriju, s tim da su naznačili da je ta kategorija vrlo pozitivna za koju se ne očekuju nikakvi problemi u otplati potraživanja. Naravno, to nama smeta. I tad sam im rekla da ako je to gotovo isto, zašto onda nismo u “A” kategoriji? Jer neko će reći da smo obmanuli građane – kaže Malbašićeva.

Iz ove banke navedeno je i da će se ponovo izvršiti klasifikacija uz mogućnost eventualnog poboljšanja kreditne kategorije. Kod druge banke koja je smjetila Prijedor u “B” kategoriju, radi se o kreditima „Toplane“ i „Vodovoda“, sa kojima je grad kao pravno lice povezan i za koje daje garanciju. – Oni svoje kredite redovno otplaćuju, tako da nismo dolazili u situaciju da vraćamo njihove kredite. Ali smo povezana lica i zbog  negativnih finansijskih rezultata “Toplane” našli smo se u „B“ kategoriji. Sve to je vrlo objašnjivo i transparentno, ali je ipak objavljeno na jedan tendenciozan način – dodala je Malbašićeva.

Ona je poručila da Prijedor spada u pet najbolje rangiranih gradova po ekonomskim pokazateljima kada je riječ o budžetu.

Z. Jelić/Kozarski