Problem prekoračenja lebdećih čestica u vazduhu imaju veliki evropski gradovi, kao i svi gradovi u BiH, i u narednom periodu treba djelovati ka tome da se to kontroliše i smanji, rečeno je danas u Prijedoru gdje su predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda prezentovali rezultate monitoringa kvaliteta vazduha.

Automatska stanica za kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha, koja je nedavno instalisana na području Meteorološke stanice Prijedor, mjeri osnovne komponente zagađujućih materija u vazduhu.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu životne sredine u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Ranka Radić rekla je novinarima da je prekoračenje graničnih vrijednosti zabilježeno kod suspendovanih čestica.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da građani Prijedora udišu kvalitetan vazduh bez obzira na pojedine parametre, jer takve parametre i mnogo gore, prema njegovim riječima, imaju gradovi Srpske i Evrope.

– Mjerenja ovdje nisu vršena više godina unazad, kada je u Prijedoru bilo dosta fabričkih dimnjaka i toplana koja je radila na mazut. Siguran sam da su tada bili lošiji pokazatelji, ali nemamo dokaze iz tog perioda da bismo napravili poređenje – rekao je Đaković.

On je dodao da će se u gradu preduzimati određene mjere da se ti parametri koriguju uz napomenu da građani, ipak, mogu biti zadovoljni kvalitetom vazduha koji udišu.

SRNA/RTRS