Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske donio je odluku da smanji broj klubova u Prvoj ligi Republike Srpske kako bi povećao kvalitet takmičenja. Odluka je donesena godinu dana unaprijed. Od sezone 2019/2020. u elitnom takmičenju FSRS umjesto dosadašnjih 12 klubova u takmičenju će biti 10, a prvenstvo će se odvijati po trokružnom sistemu.

Nova sezona Prve lige Republike Srpske počinje 11. avgusta ove godine i igraće se po dosadašnjem sistemu, 22 kola, pa plej of i plej aut (10 kola). Klubovi su obavezni da tokom cijelog toka trajanja prvenstvene ili kup utakmice nastupaju sa jednim igračem uzrasta do 21. godine.

Izvršni odbor je utvrdio sastave Prve, Drugih i Regionalnih liga FSRS za takmičarsku sezonu 2018/2019. Odlučeno je da umjesto Napretka iz Donjeg Šepka ( klub se ugasio) u Drugoj ligi RS grupa Istok igra Mladost iz Rogatice.

U Regionalnoj ligi RS, grupa Zapad, koja će od sezone 2019/2020 biti skraćena sa 16 na 14 klubova, u ligi je ostao Naprijed iz Banjaluke, pošto šampion i tri kluba iz Područne lige Gradiška nisu željeli da idu u viši rang takmičenja.

Izvršni odbor FSRS potvrdio je odluke Prvostepene i Drugostepene nadležne komisije, koji je članu Regionalne lige RS grupa Istok, Radničkom iz Karakaja (Zvornik) oduzeo tri boda zbog švercovanja igrača i on će u niži rang takmičenja dok će u ligi ostati BSK Ledinci (Bjeljina).

Fudbalska vlada RS takođe donijela je odluku da novi selektor reprezentacije FSRS do 15 godina bude Igor Јanković umjesto Denisa Maleševića koji ne posjeduje propisanu licencu za rad sa mladim fudbalerima.

Usvojen je i Izvještaj Komisije za pregled stadiona o izvršenoj inspekciji. Od 73 pregledana stadiona sedam klubova nije dobilo dozvolu za igranje ali im je ostavljen rok do prvog avgusta da počnu sa otklanjanjem nedostataka.

Sjednica Izvršnog odbora počela je minutom šutnje za Milenka Tambića iz Prijedora, člana Takmičarske komisije FSRS koji je iznenada preminuo između dvije sjednice. Na prijedlog PFS Prijedor u komisiju je imenovan Mile Mandić iz Kozarske Dubice.

RTRS