Stručnjaci napominju da za posmatranje pomračenja neće biti potreban teleskop, već će biti vidljivo i golim okom

Čak sat i 43 minuta trajaće potpuno pomračenje meseca koje će i iz naše zemlje moći da se posmatra za tačno dve nedelje.

Sunce, Zemlja i Mesec naći će se 27. jula u istoj ravni, tako što će Zemlja biti u sredini i bacaće senku koja će polako zaklanjati mesec, sve dok ga potpuno ne prekrije.

Branko Simonović iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” objašnjava za Telegraf da će ovo pomračenje biti veoma dugo.

– Ono spada u red najdužih, ali mi prvi deo nećemo videti, jer će Mesec nisko nad horizontom početi da ulazi u Zemljinu senku, a kada je tako nisko, sumrak je svetao, a i atmosfera ga krivi. U trenutku kada Sunce zađe, izaći će i Mesec koji će već tada biti delimično pomračen – priča Simonović.

On objašnjava da će ceo proces pomračenja trajati 3 sata i 54 minuta, a da će mesec biti potpuno pomračen sat i 43 minuta, što znači da ćemo u ovom prizoru moći dugo da uživamo. Sem što će mesec biti tamniji, biće i crvene boje.

Pomračenje meseca, Foto: AP/Tanjug

Pomračenje će početi u 20:24 i vrhunac će dostići tačno u 21:30 časova. Mesec će potpuno napustiti Zemljinu senku u 00:19 sati.

Simonović napominje da za posmatranje pomračenja neće biti potreban teleskop.

 Ova pojava moći će da se posmatra sa svakog mesta sa kog se vidi Mesec, a ako neko želi bolje da vidi, dovoljan je običan dvogled. I želeo bih da napomenem da su sve praznoverice i sujeverja vezana za pomračenje meseca čiste gluposti i da ova pojava nema nikakvog uticaja na čoveka, jer je u pitanju samo igra senki – objašnjava on.

Tok pomračenja, Printskrin/Astronomsko društvo Ruđer Bošković,

Ceo tok pomračenja moći će da se posmatra u velikim delovima Azije, Afrike, Australije, Evrope i Severne Amerike.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)