Na početku aktuelnog mandata imenovani i izabrani zvaničnici u zajedničkim institucijama, gromoglasno su najavljivali nove zakonske i podzakonske akte s ciljem smanjenja rastrošnosti. Kraj mandata dočekuju s neispunjenim obećanjima i uglavnom sa skupo “zanovljenim” voznim parkom. Prednjači Predsjedništvo BiH s najskupljim!

Kabineti tri člana raspolažu voznim parkom od 36 automobila ukupne vrijednosti u trenutku nabavke, od 2,7 miliona maraka, podaci su iz BIRNove /Balkanska istraživačka mreža/ baze službenih automobila. Nabavna vrijednost samo tri automobila iznosi gotovo 600.000 maraka.

Na početku mandata ugostili su poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju, koji se kroz Sarajevo vozio Ford Fokusom. Oduševljeno su “klicali” njegovoj skromnosti! No čim su papu “ispratili”, skromnost su opet “zaboravili”. I “vratili” se zajedničkom, skupocjenom hobiju – kupovini automobila za vlastite potrebe ali o tuđem, trošku građana. Baš sva tri člana Predsjedništva ljubitelji su audija. I to osmice! Masažeri u sjedištima, panoramski krov, parking senzori….podugačak je spisak perverzne opreme! Perverzna i cijena – 200.000 maraka ili zanemarljivo manje. Dvije “osmice” kupljene su odmah pošto ih je papa upozorio na “senzibilnost prema gladnima i siromašnima”. No tročlano “senzibilno” Predsjedništvo transparentno je ponijelo neslavnu titulu “najskupljeg voznog parka”.

“U dokumentima koji su oni objavili objavili su i nabavnu vrijednost vozila. Svako vozilo prati određeni dokument iz kojeg smo mi izvukli taj podatak”, rekao je novinar BIRN-a Semir Mujkić.

“Senzibilno” je Predsjedništvo biralo Audije, Pasate, Škode Superb – za sebe, članove porodice..! I familiju ako zatreba – “bezbjednosti radi” ili čak svadbarskih svečanosti! Za nešto više od tri godine – kupili su devet četvorotočkaša. U planu je nabavka i desetog, vrijednog “mizernih” 100.000 maraka.
Za čije potrebe “transparentno” ne otkrivaju!

“U odnosu na broj vozila koje sam zatekao, ja sam broj vozila smanjio za dva i dao svoj doprinos smanjenju toga i očekujem da to možda i neki drugi urade”, izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

I u čiji god kabinet, ove godine pristigao “novajlija“ na četiri točka, i čiji god se savjetnik, sekretarica ili neki drugi emisar, njime budu vozali, dodatno će povećati prosječnu vrijednost u “bogatom“ voznom parku. A ona je već veća od 76.000 maraka! I daleko je iznad vrijednosti papinog Ford Fokusa.

Ovi “naši” očigledno ne mogu ni Fokusom! Јer, da je drugačije, ne bi još na početku mandata mijenjali Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH. Naime u jeku jalovih obećanja o smanjenju rastrošnosti, Savjet ministara usvojio je sporni pravilnik! No čim je stupio na snagu, tročlanom Predsjedništvu zasmetao je! Visoka klasa automobila nabavne vrijednosti do 130.000 maraka nije zadovoljavala njihove istančane prohtjeve. Obratili su se svojim stranačkim sljedbenicima, ministrima. A oni šefovima, a šta bi drugo, već ispunili želju. I izbrisali Predsjedništvo BiH iz Pravilnika. Istine radi, limite nisu dugo “trpjeli” ni sami ministri, vodeći parlamentarci, sudije, tužioci…

“Sigurno se može vozati i puno jeftinijim vozilima i može se povremeno koristiti i javni prevoz”, istakao je projekt menadžer CCI-a Ivica Ćavar.

No, službeni automobil, nekako je “draži”. I to što noviji i što skuplji! Toliko “drag“ da je parking pred zgradom u Ulici maršala Tita, postao već “tijesan”! Ko zna – možda nova parking-mjesta pred istom zgradom – kao “kapitalni projekat“, budu dio predizobrnih obećanja! Јer, ako može “predsjednički trotoar” “predsjedničke zavjese s vodilicama” koji su ovaj mandat obilježili, zašto ne bi mogao i kapitalni “predsjednički” parking!?

RTRS