Od izgradnje autoputa Banjaluka-Mlinište sa obilaznicom oko Banjaluke još nema ništa. Sve to jer se čeka na pismo podrške Savjeta ministara koje je potrebno da bi kineska Eksim banka odobrila kredite za izgradnju.

Iako je ugovor potpisan još prije dvije godine, ništa se nije pomjerilo sa mrtve tačke, poručuje ministar Neđo Trninić. Vjeruje da je politika i tu uveliko umiješla prste.

“Ne možemo dobiti određene papire, pisma podrške ili bilo šta drugo, koje godinama zahtijevamo, tražimo, to stoji, taj projekat i u ovakvim uslovima ne možemo da to pokrenemo sa mrtve tačke”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Na bh. nivou, po svemu sudeći, oko ovog pitanja se ne brinu previše. Ministar Mirko Šarović, koji je lično prisustvovao potpisivanju ugovora, ne zna gdje je zapelo. Tvrdi da se u Savjetu ministara sve obavlja na uobičajen način.

“Mi smo imali toliko sporazuma da tu nema nepoznanica. Svako zna šta treba u tom smislu da uradi”, kaže Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Direktor Autoputeva stavio je potpis na komercijalni ugovor za izgradnju autoputa prije dvije godine u Rigi. Zato mu nije jasno zašto je tu sve stalo. Od tada se, kaže, trude da dogovaraju ugovore za koje saglasnost sa nivoa BiH nije ni potrebna.

“Dvije godine ne možemo da dobijemo to pismo iz Savjeta ministara. To je samo ilustracija te saradnje, a to je pored ostalog razlog zbog čega smo mi krenuli u koncesione ugovore, gdje nam ne treba apsolutno nikakva garancija, ni banke a pogotovo ne garancija sa bh. nivoa”, jasan je Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

Izgradnja autoputa Banjaluka-Mlinište nije jedino što se koči sa nivoa BiH. Trenutno su pod upitnikom projekti vrijedni ukupno 405 miliona evra, a svi se tiču Republike Srpske. A procedura kroz koju treba da prođu tek je na pola. Kada se tome doda da su i izbori pred vratima, rijetko ko je optimista da bi ubrzo bilo šta od toga moglo da bude privedeno kraju.

ATV