U Rasavcima je večeras održana 4. Smotra muzičkog folklornog stvaralaštva „Zaigrajmo, zapjevajmo, običaje sačuvajmo” na kojoj su učestvovala kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske i Hrvatske.

U Rasavcima smo prvi put. Večeras smo predstavili dvije koreografije: „Valjevsku podvalu” i „igre iz Leskovca” – rekao je Ratko Lalović. umjetnički rukovodilac Folklornog udruženja građana „Motajički vuk” iz Srpca.

Davor Sinišić iz Centralnog kulturno-umjetničkog društva „Lepa Radić” iz Gradiške rekao je da su se susretali sa domaćinima ove manifestacije, Folklornom sekcijom „Rasavci”, na nekim ranijim nastupima, izrazivši zadovoljstvo što su sada uspostavili konkretnu saradnju.

– Predstavili smo se dječijom grupom koja je odigrala „Igre iz Jasenice”. Imamo 270 članova razvrstanih u 14 grupa i tri sekcije, a posebnu pažnju posvećujemo radu s najmlađim članovima – rekao je Sinišić.

Manifestaciju su otvorili domaćini Smotre, Folklorna sekcija „Rasavci”, a potom su se smjenjivali nastupi društava iz Rogolja, Kukulja, Dvora, Jabukovca, Trna, Debeljaka, Gradiške, Srpca.

Milana Lukić, umjetnički rukovodilac Folklorne sekcije „Rasavci” i domaćin 4. Smotre folklornog stvaralaštva, podsjetila je da je ova sekcija osnovana 2013. godine, zahvaljujući porodici Kaljević. Nažalost, obojica koreografa Kaljevića, otac i sin, su preminuli, a Lukićeva je, uručivanjem zahvalnice majci, naglasila da njihov doprinos radu Sekcije neće biti zaboravljen.

Zahvalnice su uručene institucijama, preduzecima i pojedincima koji su pomogli organizovanje Smotre muzičkog folklornog stvaralaštva u Rasavcima, kao i izradu nošnji za članove Folklorne sekcije. U ime Gradske uprave Prijedor, zahvalnicu je primio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš, potvrdivši podršku Grada i značaj njegovanja kulture i tradicije kroz ovakve manifestacije.

 

D.S./Kozarski