Šef kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je danas, nakon posjete ratnih osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Foča, da su odluke Tužilaštva i Suda BiH diskutabilne i da, kako je ocijenio, ove antidejtonske institucije propise koriste na različite aršine, a na štetu Srba osumnjičenih za zločine.

On je naveo da svi pokazatelji govore da ove institucije isključivo sude Srbima i da se ne procesuiraju zločini nad pripadnicima srpskog naroda ili se za gotovo identična krivična djela ratnog zločina Bošnjaci kažnjavaju mnogo blažim kaznama.

– I dalje je primjetna uzurpacija retroaktivne primjene krivičnog zakona SFRJ, što se očigledno koristi samo kada su Srbi u pitanju. Republika Srpska, kroz sagledavanje svih prenesenih nadležnosti i nametnutih rješenja na nivou BiH, želi da izvrši analizu rada Suda i Tužilaštva BiH i da vidimo kakvi su efekti, jer mi Sud i Tužilaštvo, koji imaju političke primjese i stalno uplitanje dijela međunarodne zajednice, ne priznajemo – rekao je Košarac.

On je najavio da će Republika Srpska kroz Republički centar za istraživanje rata, Ministarstvo pravde i druge institucije tražiti novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, da se omogući osuđenim licima da nakon izdržavanja dvije trećine kazne imaju određenu vrstu pogodnosti, odnosno da budu pušteni.

– S druge strane, institucije Republike Srpske će insistirati na analizi zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, jer smo svjedoci da u Tužilaštvu i Sudu BiH i danas rade ratni kadrovi Alije Izetbegovića i sude Srbima, što je za nas potpuno neprihvatljivo – poručio je Košarac.

Srpskainfo