Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da su najavljeni protesti u Sarajevu, zbog migrantske krize u Bihaću, besmisleni i nepotrebni.

– To je potpuno besmisleno i nepotrebno. On /Šuhret Fazlić/ ako nema pametnijeg posla da radi za građane, bujrum neka dođe. On traži da Ministarstvo bezbjednosti radi ozbiljnije posao. Pa koji on posao radi? Šta on ima sa tim migrantima? Nema ništa, kao gradonačelnik – rekao je Mektić u izjavi za Kliks, reagujući na najavu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će zbog migrantske krize u ovom gradu, 26. jula u Sarajevu biti održani protesti.

Mektić je naveo da ni gradonačelnici i načelnici Bihaća, Cazina, Velike Kladuše i Bosanskog Petrovca ne žele migrante u svojim opštinama.

– Pa gdje ćemo s njima? Mi ih molimo kao ljude da se dogovore u Unsko-sanskom kantonu. Sutra moji saradnici opet idu gore. Neka odrede jednu lokaciju koju ćemo pretvoriti u prihvatni centar. Oni su duboko politički podijeljeni. Oni jedni drugima fizički bukvalno o glavi rade. Meni je bilo neprijatno kada sam prisustvovao njihovim sastancima – rekao je Mektić.

Podvukao je da Ministarstvo bezbjednosti radi ozbiljan posao, te da ulaže velike napore kako bi se riješila situacija.

– Mi radimo ozbiljno, prepoznajemo kriminalne osobe. Evo danas smo ih pet-šest identifikovali, ispraznili penzionerski dom u koji su ilegalno ušli. Đački dom je trenutno prihvatni centar u Bihaću. To ne možemo promijeniti, kada oni ne daju drugu lokaciju – rekao je Mektić.

On je, takođe, dodao da se 26. jula neće s njima sastati.

– Više puta sam ih pozivao u Sarajevo radi dogovora, a i govorio sam im da ću uvijek doći i u Bihać što sam i učinio. Oni sada preko mene neće praviti svoju političku kampanju i zbog toga se s njima, kada dođu kako su najavili u Sarajevo, neću sastajati – kaže Mektić.

Podsjećamo, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da zbog migrantske krize u ovom gradu 26. jula budu održani protesti u Sarajevu.

RTRS