U Prijedoru u Muzeju Kozare je otvorena izložba “Grafičke vizije pet” na kojoj je predstavljen 31 rad pet meksičkih autora.
Riječ je afirmisanim umjetnicama, relativno mlađe generacije, koje žive i rade u Meksiku.

Ovo je peta u nizu istoimenih izložbi i ujedno nastavak saradnje ovog muzeja i magistra vajarstva Leposave Milošević Sibinović, zahvaljujući kojoj je ovdašnja publika prošle godine imala priliku da vidi izložbu “Grafičke vizije četiri”.

“Meksiko ima bogatu grafičku tradiciju, a ove autorke veoma vješto koriste tradicionalne i savremene grafičke tehnike, kao i njihovo kombinovanje”, rekla je Sibinovićeva.

Prema njenim riječima, ova izložba ima pedagoški značaj za mlade ljude koje interesuje grafika.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić potvrdio je edukativni karakter izložbe, naglasivši da posjetioci mogu na veoma ilustrativan način da se uvjere kako izgledaju sve vrste štampe grafičke tehnike.

“Osim toga, izložba nosi karakteristiku meksičkog podnevlja i temperamenta, s tim što je ona za nijansu mirnija od `Grafičkih vizija četiri`, prvenstveno jer su ovog puta u pitanju žene”, rekao je Radonjić.

Autorke izložbe Monika Gutieres Martines, Eneida Ernandes Dominges, Itsela Kasimiro Krus, Dijana Morales Galisia i Marta Munjos Aristisabal su članice Grafičkog ateljea “Karlos Olačea” koji radi u okviru Nacionalne akademije “San Karlos”.

Izložba će biti otvorena do 29. jula.

RTRS/prijedor24h