Osim što je protekle sedmice na samitima u Sofiji, Briselu i Londonu potpuno potisnuo Republiku Srpsku iz projekata vrijednih čak 275 miliona evra, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić “kreirao” je novi identitet Srbima u BiH.

Nazvao ih je “bosanskim” Srbima! Na Zvizdićeve “inovacije” oštro je reagovala i struka i politika iz Srpske! Neustavan Zvizdićev istup osuđuju i tvrde kako je na sceni pokušaj rušenja – ne samo Republike Srpske već i nacionalnog identiteta i konstitutivnosti Srba u BiH. Za to vrijeme Zvizdićeve kolege u Savjetu ministara – opet ćute!

Aveti prošlosti ponovo vaskrsavaju u Sarajevu! Kao u vrijeme osmanlija ili Austrougarske okupacije, kada su se ugnjetači neuspješno trudili da na trusnom bh. prostoru stvore odgovarajuću im naciju! I Denis Zvizdić ničim izazvan, “drznuo” se da Srbima s desne strane Drine “promijeni” nacionalni identitet! I da precizno “razgraniči” teritoriju.

“Srbi nemaju svoje dvije države. Bosanski Srbi imaju svoju državu i ona se zove BiH”, rekao je tada Zvizdić.

Da li je sarajevskog revizionistu u pokušaju i u povoju nacionalno osviještenog, donedavno muslimana, a sada Bošnjaka Denisa Zvizdića “zabolio” viševjekovni nacionalni identitet Srba!? Tek Zvizdić baštini idejno naslijeđe austrougarskog okupatora iz 19. vijeka – Benjamina Kalaja. Zvizdićeva “kalajevština” pokušaj je razbijanja jedinstva srpskog naroda, jasni unverzitetski profesori!

“Pitanje šta bi on htio da postigne da nama Srbima docira šta mi treba da činimo, kako treba da se osjećamo, kakve vrijednosne političke, filozofske, istorijske psihološke i svake druge stavove, moramo da zauzimamo. Takva očitovanja nisu baš u duhu dobrih odnosa i poboljšanja odnosa u BiH”, ističe Radomir Lukić, dekan Pravnof fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Istoričar Draga Mastilović podsjeća da, od Zvizdićeve “uprave” ona Austrougarska, mnogo jača i organizovanija, ma koliko da se trudila, nije uspjela da od jednog naroda, srpskog, “napravi” dva ili više.

“Naravno da ta nastojanja nisu uspjela niti će ikada i uspjeti, jer srpski narod i sa jedne i sa druge obale Drine jeste u stvari jedan narod”, kaže Mastilovićeva.

Poslanik SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac podsjeća na kontinuirane napade koje iz Sarajeva pristižu – na Republiku Srpsku i srpski narod. Od oca i sina Izetbegović i duha njihove politike, preko Nasera Orića i Šefika Džaferovića, pa sve do potonjeg u plejadi – Zvizdića.

“Mislim da te uvrede jesu proizvod, rekao bih njihovog nastojanja da dalje budu privrženi temeljnim načelima Islamske deklaracije. Oni pokušavaju na svaki mogući način da nam stave tu vrstu prefiksa ispred našeg naroda iz jednog prostog razloga što žele da i nas dovedu u kontekst neke bosanske nacije”, kazao je Košarac.

Srbi imaju jasan identitet. I istorijsko trajanje kao autohtoni narod, što se za neke druge baš i ne bi moglo reći, podsjeća Zvizdića – Petar Đokić. I nisu Srbi, već upravo Bošnjaci uoči posljednjeg popisa, instruisali svoje sunarodnike ko su i šta su.

Podsjeća Đokić Zvizdića i da je obaveza poštovati odnose unutar BiH zasnovane na Dejtonskom sporazumu i Srbe, kao konstitutivni narod.

“I kao takvi želimo da nas poštuju i drugi. I zato i Zvizdić i svako drugi treba da odustane od takvih provokacija, pa i uvreda”, poručio je Đokić.

U naučnom smislu Zvizdićeva, a sve češće i sarajevska “dioba” Srba, nosi pečat kratkog daha! Јer umjesto podjela, fuzioniše Srbe još više.

RTRS