Prinosi pšenice na području prijedorske regije ove sezone su u prosjeku kao i rangih godina, ali nepovoljne vremenske prilike i vlaga smanjile su kvalitet zrna.

Kako kaže Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na teritoriji koju pokriva Područna jedinica Prijedor postoji jedan otkupljlvač pšenice “Mlin Jelena” iz Draksenkfa, a otkupna cijena kreće se od 0.25 do 0.27 KM po kilogramu. Veći procenat otkupne pšenice će se koristiti za proizvodnju stočne hrane, a ostatak koji zadovoljava kvalitetom za mllnsko-pekarsku industriju.

Ovogodišnji usjev koji je trebao donijeti dobru zaradu iznevjerio je proizvođače, koji do kraja ove sedmice mogu računati na isplatu podsticaja od 200 KM po hektaru zasijane pšenice i pet feninga po kilogramu predatog i otkupljenog zrna od resornog ministarstva, što bi im moglo dijelom namiriti troškove proizvodnje.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Prijedoru, ove godine je u ogledima imao 38 različitih sorti pšenice, te raspolažu sa podacima o kvalitetu i prinosima, a poljoprivrednike pozivaju da im se obrate ukoliko žele da saznaju nešto više o kvalitetu i osobinama pšenice na našem tržištu.

M.Stegić/Kozarski