Za razliKu od prošlih godina, ova godina je bila baš medonosna – tvrdi poznati prijedorski pčelar I aplterapeut Branko Končar koji u selu Jaruge, podno Kozaračkog kamena, posjeduje uzoran pčelinjak sa 60 košnica iz kojeg crpi sve ono što je vezano za pčele i pčelinje proizvode.

Ove godine smo imali do 30 kilograma prosječno po košnici meda, ali je bilo i onih koji su imali duplo veće prinose – kaže Končar i naglašava da se ne može biti zadovoljno cijenama meda, sve dok je on jeftiniji od kilograma čokolade i dok ne dostigne realnu cijenu od 25 maraka po kilogramu.

On za to proziva i uvozni lobi koji nam. kako ističe, daje .rog pod svijeću, nudeći nam nekvalitetan med po deplasiranim i damping cijenama.

– Tragično je. u isto vrijeme, da nam svake godine propadaju hiljade tona meda i stotine tona polena, a ml oba proizvoda uvozimo Iz drugih zemalja – naveo je Končar.

On smatra da je redovno uzimanje meda i pčelinjih proizvoda najbolja zdravstvena preventiva, jer organizam, na taj način, stiče potreban Imunitet koji ga, kako ističe Končar, štiti od negativnih reakcija na ubod osa, štiteći ga i od drugih bolesti.

R.Rečević/Kozarski