U prostoru Ljetnje bašte Prijedor 17. i 18 avgusta održaće se muzički festival – “ŠA Fest “ koji je posvećen prerano preminulom muzičaru, slikaru, svestranom umjetniku Daliboru Popoviću Mikši iz prijedorskog benda “Tattoo”.

Festival se održava dvije večeri, a osim muzičkih nastupa, biće organizovan i poseban program koji će obuhvatiti izložbu Mikšinih slika, projekcije tematskih filmova uz zanimljive nagrade za publiku.

Mihajlo Vukić jedan od organizatora festivala rekao je za portal “Jelenmusicshow da je riječ o nekomercijalnom,  memorijalnom festivalu posvećenom umjetniku koji je obilježio kulturnu scenu Prijedora i regiona.

– Možda smo kasno postali svjesni Mikšinog ogromnog talenta, ali smo itekako vrlo brzo nakon njegovog odlaska postali svjesni koliko će nam nedostajati! Znali smo isto tako da će on stalno biti tu, prisutan u muzici, u slikama, u tekstovima. U Prijedoru gdje god da se okrenete vidite njega, u njegovim radovima, slikama u kafićima, crtežima, muralima. Pomislili smo i na njegovu kćerku kojoj želimo da pokažemo koliko nam je svima značio i kakav trag je ostavio. Naravno, “ŠA Fest” jeste emotivan, ali on treba da živi i da slavi muziku i uopšte umjetnost, sve ono za šta je Mikša živio. Kako Prijedor može da se oduži jednom umjetniku, kakav je bio Mikša, ako ne festivalom muzike i umjetnosti. A zašto ŠA? ŠA je bio jedan od prvih potpisa kojim je potpisivao svoje slike i crteže. I da, ono što je najvažnije je da ovaj festival nema komercijalni karakter. Ovo je memorijalni koncert koji treba da traje, a nadamo se da ćemo sljedeće godine osnovati i posebnu ŠA fondaciju ili organizaciju iz koje ćemo svake godine moći finansirati ovaj festival-kaže Vukić i dodaje da festival ima veoma zanimljiv muzički program prilagođen različitim ukusima.

-Kada smo pravili  izbor bendova vodili smo se Mikšinim muzičkim ukusom. Iako je u današnje vrijeme teško napuniti koncertne prostore i zadovoljiti sve ukuse, nama je bio cilj da se ne odmičemo od onog što bi i Mikša želio slušati, a bendovi koji će svirati su većinom Mikšine kolege sa kojima je sarađivao. “ŠA Festu” su se zaista rado odazvali svi lokalni bendovi, “Sopot”, “DBAU”, “Vasil Hadžimanov bend”, “Artan Lili” i “Straight Jackin”,koji će sigurni smo napraviti fantastičnu atmosferu-rekao je Mihajlo.

Srpskainfo