Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rješenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

On je u kratkoj izjavi novinarima poslije sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dvije stvari oko kojih su se dogovorili.

– Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog rješenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine – rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi željeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rješenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

– Ja se, naravno, borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni – rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rješavaju problemi “za budućnost, zbo budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije”

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

– Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi – da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rješenje…Jedino kompromisno rješenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvijek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše – rekao je Vučić.

Moramo, dodao je, da sjednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

– Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obje strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rješenje – poručio je.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rješavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do par incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste “tehničkih koraka” kako da se to sprečava u budućnosti.

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbjednosti Srba i da se uspjevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbjednost.

Foto Stephanie Lecocq/EPA

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je riječ o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine…

– Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rješavaju i sve sve uzmu pod svoje – mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj vjeri i najboljoj namjeri da do rješenja dođemo – rekao je predsjednik Srbije i dodao: – A da li ćemo do rješenja doći…do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rješenje to ćemo da vidimo – nismo blizu tako nečemu.

Predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači je današnji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ocijenio “najtežim u posljednjih šest godina”.

Tači je u prisustvu Mogerinijeve novinarima nakon sastanka rekao da je to bio “težak sastanak”.

– Ovo je najgori sastanak koji je održan sa Srbijom u posljednjih šest godina – rekao je Tači.

On je objasnio da su Vučić i on najprije razgovarali sa Mogerinijevom o “evropskoj budućnosti Kosova, normalizaciji odnosa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom”.

– Konačni sporazum treba da bude za dobre susjedske odnose, mir i stabilno na Balkanu i integraciju u NATO i EU. Nakon toga održali smo sastanak na nivou predsjednika, bio je kratak, ne lak, najkraći i najgori sastanak od svih sastanaka koje smo održali u posljednjih šest godina – naveo je Tači.

Ipak, kazao je da i “dalje vidi svjetlo na kraju tunela”, mada će, dodaje, to “biti izuzetno teško”.

– Srbija i dalje vidi Kosovo kao dio svoje teritorije. Predsjednik Vučić i Srbija moraju shvatiti da je Kosovo suverena država. Mi ćemo raditi na postizanju konačnog sporazuma koji će biti dobar obje zemlje, ali će tu biti još većih poteškoća u narednim danima i mjesecima – zaključio je.

RTRS