Dok se u Švedskoj bore sa požarima, izazvanim toplotnim talasom, kod nas ljeta gotovo da i nije bilo. Od početka juna, temperature su ispod prosjeka za ovo doba godine. Klimatolozi kažu da je sve posljedica globalnog otopljenja.

Ovog ljeta klima nam se klima. Tako je već prvi sunčan dan okupio Banjalučane uz obalu Vrbasa. Ipak, malo ko se usudi da uđe u hladnu rijeku. Ima i onih hrabrijih.

Uživaju i kajakaši, i dajakaši. Iako su navikli da na Vrbasu provedu cijelo ljeto, ove godine sprečava ih ćudljivo vrijeme.

Prošlo ljeto, kad su bile tropske temperature, razmišljali smo jedino – gdje na kupanje. Ove godine jedina dilema je kako se obući i hoće li nam do kraja dana trebati sunčane naočale ili kišobran.

Razlog tome je globalno otopljenje, kažu stručnjaci. Porasla je temperatura okeana i sredozemlja, koja je donijela toplu zimu, a sada varljivo ljeto.

“Glavni razlog za ovako promjenljivo ljeto je velika količina vlage koja stiže sa pregrijanog Atlantika i Mediterana i tih oblaka na našim prostorima i stvaranje malih ciklona koji daju veće količine padavina, a svojim dolaskom daje jače vjetrove i imamo problema sa količinom padavina”, kaže Nebojša Kuštrinović iz Komiteta za klimatske promjene BiH.

Takvo vrijeme se, ipak, neće zadržati dugo. Sutra, u petak i za vikend očekuje nas pretežno sunčano, sa temperaturom do 34 stepena.

“U nedjelju je promjena vremena. Biće umjereno oblačno, svježije, kiša i grmljavina…Promjenljivo i naredne sedmice, najvjerovatnije od srijede, pa period od sedam ili osam dana vratiće se ljetnje temperature, biće sunčano”, naglašava Draško Rudan, meteorolog iz RHMZ.

Za razliku od prošle godine, kada je živa u termometru dostizala i 42. stepen, ovogodišnje temperature su ispod prosjeka.

Utješno je da će nam ljeto, ipak, stići i rastjerati oblake. Treba ga samo dočekati.

RTRS