SDS traži da Vlada objavi detalje koncesionog ugovora sa kineskim partnerima o gradnji autoputa Banjaluka-Prijedor. Smatraju da je cijena kilometra visoka, a sporazum sa kompanijom iz Kine, nepovoljan. Iz Vlade takve tvrdnje demantuju. Ugovor će objaviti kad bude potpisan.

Više od 13 miliona KM za kilometar autoputa je visoka cijena, smatraju u SDS-u.

Oko 42 kilometra autoputa Banjaluka-Prijedor trebalo bi da košta 297 miliona evra. Dogovoreno je da novac obezbijedi kineski koncesionar, a gradnja da traje pet godina.

– Bojim se da dolazimo do takmičenja koja će dionica autoputa biti najskuplja – ističe SDS-ov Davor Šešić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić demantuje tvrdnje Šešića.

– To nije tačno. Radi se o najeftinijem autoputu u okruženju – naglašava Trninić.

Koncesija je na 30 godina, a planiran godišnji priliv od putarina oko 60 miliona KM. Taj je ugovor, tvrde u SDS-u, nepovoljan jer će razliku do tog iznosa nadoknaditi Republika Srpska.

– Ako uzmemo postojeće dionice i da je naplativost sedam do deset miliona KM godišnje, dolazimo do podatka da će Vlada izdvajati svake godine 50 miliona KM – kaže Šešić.

Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske, pojašnjava kako će Srpska servisirati obaveze.

– Na početku neće biti dovoljno, a poslije će biti više nego dovoljno. U početku, da ne opterećujemo ugovor, rekli smo da ćemo finansirati iz budžeta, međutim, imamo i rezerve u akcizama – kaže Topić.

Iz SDS-a traže da im Vlada da na uvid detalje koncesionog ugovora za autoput Banjaluka-Prijedor.

U Ministarstvu saobraćaja pitaju koji ugovor, s obzirom da je, kako kaže ministar Trninić, potpisan samo sporazum.

Nakon završetka kompletne dionice Autoputa “9. januar” od Banjaluke do Doboja narednog mjeseca, Republika Srpska imaće 105 kilometara autoputeva. U Vladi podsjećaju da se u ove infrastrukturne projekte ozbiljno krenulo od 2007. godine. Pitaju opoziciju zašto nije izgrađen ni kilometar dok su oni bili na vlasti.

SDS-ov Davor Šešić tvrdi da je to neisplativo i da isplativost uopšte nije opravdana.

– Ako smo smanjili broj žrtava u saobraćaju, to se može uzeti kao isplativo – kaže Topić.

U SDS-u tvrde da će zbog autoputa na gubitku biti Željeznice, jer smatraju da ruda neće biti vožena prugom. U Vladi kažu da to nije tačno i da teretni vozovi neće imati manje posla.

Autoput Banjaluka-Split preko Mliništa, kažu u Vladi, za sada je u drugom planu, jer već osam mjeseci čekaju da Savjet ministara potpiše pismo namjere koje traže kineski partneri.

RTRS