Iako je došla iz Afrike, prvi zapis o lubenici je star 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, gde su lubenicu toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva

Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrelim, letnjim danima koji su pred nama od lubeniceIako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće. Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi, a dolaze iz srednje Afrike, mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći skoro tokom cele godine, najbolje ih je jesti leti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka.

Na 100 grama sadržaja, lubenice imaju samo 30 kalorija i puno vode. Istovremeno su bogate vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.

Iako svi vole hladnu lubenicu, njenim čuvanjem u frižieru ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kada je isečete, stavite je u frižider. Visok udeo vitamina C u lubenici pomaže imunom sistemu, pa skraćuje vreme oporavka od bolesti i smanjuju mogućnost srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Foto: Pixabay.com / Visok udeo vitamina C u lubenici pomaže imunom sistemu

10 razloga zašto treba da “navalite” na lubenice i to odmah:

1.  U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne žile pa je važna za erektilnu funkciju

2. 20 procenata dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice

3. Odlična je za dijetu jer sadrži samo 30 kalorija

4. Pre tri godine su u Tenesiju izmerili najveću lubenicu na svetu, bila je teška čak 159 kilograma, što je 20 kg teže od prethodne rekorderke

5. Lubenica smanjuje rizik od moždanog udara za 20 procenata jer je bogata likopenom

Foto: Pixabay.com / U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina

6. Broj svih vrsta lubenica koje se uzgajaju u svetu je 1200. Razlikuju se po boji, veličini i obliku, a postoje i vrste bez koštica

7. Lubenica sadrži 40 procenata manje hranjivih materija ako je držite u frižideru

8. U 150 g lubenice se nalazi čak 16 procenata vitamina C, koji čuva mišiće i kosti

9. U 150 g se nalazi 5 procenata vitamina A, koji je važan za zdravlje kože

Foto:Pixabay.com / U 150 g lubenice se nalazi čak 16 procenata vitamina C, koji čuva mišiće i kosti

Iako je došla iz Afrike, prvi zapis o lubenici je star 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, gde su lubenicu toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva. Po svom sastavu, lubenica se sastoji 92 procenta vode, 6 procenata šećera i 2 procenta vlakana.

Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranjivih materija poput vitamina A, B6 i C, kalijuma i magnezijuma. S obzirom na to da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine. U Americi i Aziji kora lubenice se redovno koristi u ishrani.

Foto: Pixabay.com / Lubenica se sastoji 92 procenta vode, 6 procenata šećera i 2 procenta vlakana

Semenke lubenice, koje skoro svi bacamo, mogu biti za jelo. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega. Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što uzmete četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobite ih pa kuvate 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svežih semenki lubenice treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte više nedelja.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)