Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić, rekao je, u emisiji Aktuelni razgovor naše televizije, da su predstavnici Saveza za promjene u Sarajevu odgovorni stranim centrima i ambasadama, a ne Republici Srpskoj.

– Zarad očuvanja pozicija na nivou BiH, na koje su izabrani u kombinatorici sa Bakirom Izetbegovićem, trudili su da to naplate slabljenjem Republike Srpske – istakao je Stevandić.

Stevandić je rekao da razvoj Republike Srpske usporavaju stalne blokade iz zajedničkih institucija BiH, usmjerene na urušavanje Srpske.

– Osporeno je 740 miliona KM za projekte u Republici Srpskoj. Nema pozitivnog primjera podrške Srpskoj, jer je njihov cilj njena finansijska destabilizacija – istakao je on.

Stevandić je naglasio da je Srpska taj izazov uspješno prevazišla, što predstavlja ključni argument za tvrdnju da je Vlada Srpske sačuvala finansijsku stabilnost.

– Premijerka Željka Cvijanović je podnijela najveći teret toga i zato doživjela razne vrste satanizacije. Nije pošteno da ona bude kažnjena, jer treba da bude nagrađena. Pošteno je da budu kažnjeni oni koji su imali loše rezultate – smatra Stevandić.

On je naveo da razvoj usporava i prevelik broj zaposlenih na nivou BiH, te da je proporcionalno budžetima, broj prekomjerno zaposlenih znatno izraženiji u zajedničkim organima BiH, nego u Republici Srpskoj.

– Broj zaposlenih je 24.000, kao u bivšoj Јugoslaviji kada je premijer bio Ante Marković. Ne može tolika administracija da bude razvojna. Ona će pojesti budžet i biće destrukcija. Stalnim zapošljavanjem i gomilanjem nepotrebnih institucija u Savjetu ministara se crpe i budžeti entiteta, jer se prvo plaća njihov rad, pa onda šta ostane entitetima – rekao je Stevandić.

Govoreći o kandidaturi na opštim izborima u oktobru, Stevandić je rekao da je odluka o izlasku na izbore za Parlamentarnu skupštinu BiH na listi SNSD-a, donesena na osnovu opredjeljenja da Srpska mora da ima predstavnike na nivou BiH koji će služiti njenim, a ne tuđim interesima.

– Hoću da pomognem Vladi Republike Srpske i obezbijedim joj zaleđinu da normalno radi i razvija Srpsku, tako što ćemo u Sarajevu promijeniti garnituru koja je služila tuđim interesima i postaviti one koji će služiti Republici Srpskoj, a korektno sarađivati sa svima iz FBiH. Ponosan sam što se smatram jedim od najjačih koji će da brane poziciju Srpske u Sarajevu, kao kolege u SNSD-u, poput Staše Košarca, koje su pokazale ko su i kakvu politiku zastupaju – istakao je on.

Stevandić je rekao da u Srpskoj postoje dva koncepta- jedan Saveza za promjene koji, kako je rekao, ispunjava želje Bakira Izetbegovića i međunarodnih centara moći i učestvuje u stvaranju geopolitičke strukture u kojoj Republika Srpska neće moći da odlučuje o svojoj sudbini i drugi koji zastupa predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Dodik zastupa koncept samostalnosti, očuvanja subjektiviteta Republike Srpske i borbe za bolje sutra. To isto radi i Željka Cvijanović, koja je najviše truda uložila u očuvanje finansijske stabilnosti Srpske. Njih dvoje su izbor Ujedinjene Srpske – zaključio je Stevandić.

RTRS