Puno i čisto ime Republike Srpske postalo je gotovo nemoguće čuti iz usta političara, ali ni iz pera i mikrofona medija u Federaciji, naročito u Sarajevu.

Osim aluzija na rat i zločine, u javnom vokabularu ustalile su se fraze  poput „er es“, „manji entitet“, a vrhunac se desio prije dva dana kada je ugledni sarajevski portal potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića potpisao sa „potpredsjednik bosanskohercegovačke administrativne jedinice RS“.

I dok se skraćivanje imena Republike Srpske na RS može razumjeti zbog ograničenog medijskog prostora (što se često dešava i u samoj Srpskoj, jednako kao BiH ili FBiH), sve drugo se u Banjaluci doživljava kao omalovažavanje ili vrijeđanje imena i statusa jedne od ustavnotvornih jedinica Bosne i Hercegovine.

– To je konstantna uvreda koja je prisutna u političkoj javnosti, od Dejtona do danas. Mislim da samo treba tražiti adekvatan odgovor svemu tome, ili ignorisati – kaže za Srpskainfo poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Lazar Prodanović.

Na pitanje da li ima prijedlog kako odgovoriti na igru s imenom Srpske, Prodanović predlaže da se, umjesto Bosna i Hercegovina, piše „državna zajednica sastavljena od dva entiteta visokog stepena samostalnosti“.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lazar Prodanović

– Smatram da je to samo adekvatan odgovor na nepristojan izazov. To nije u interesu nikoga u političkom Sarajevu, ali ni političara u Republici Srpskoj. Ali, ovdje se mijenjaju teze: kakvi su naši odgovori, kako smo mi netolerantni u tom smislu – zaključuje Prodanović.

Novinar Žarko Marković kaže da su, na veliku žalost, novinari u ovoj zemlji odavno postali dio svakodnevnih političkih nadgornjavanja, na izrazito loš način, a to odjekuje na poseban način kada su u pitanju stvari koje se tiču ustavnog uređenja BiH.

– Dobar dio medija iz FBiH godinama bjesomučno forsira nazivanje Republike Srpske „Er Esom“, „entitetom Er Es“ i slično, valjda da bi na taj način dali do znanja svojoj publici u oba entiteta kako se oni, eto, ne slažu sa ovakvim ustavnim uređenjem, kako bi BiH trebalo da bude ustrojena bez entiteta, kako su entiteti jedina prepreka superbrzom razvoju BiH i slično. Sa konstrukcijom „potpredsjednik administrativne jedinice“ kolege sa Klixa su, moderno rečeno, prešli igricu – kaže Marković za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, šteta je ta što se takve stvari dešavaju jer su novinari u više navrata imali priliku da se izdignu iznad tih sitnih dnevnopolitičkih podvala.

– Očigledno u tome nisu uspjeli i, što je još važnije, nema naznake da će po tom pitanju bilo šta da se promijeni u godinama koje su pred nama – zaključuje Marković.

Mešić: Samo po Ustavu

Šef Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Mirsad Mešić smatra da treba koristiti isključivo ustavne formulacije.

– Bosna i Hercegovina je sačinjena iz dva entiteta koja imaju naziv Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska. Nema nikakvog razloga da bilo ko vrijeđa bilo koga time što nekog naziva ovako ili onako. Nema većeg, ni manjeg entiteta, već dva ravnopravna entiteta sa ravnopravnim narodima i građanima. Kako je u praksi, to je druga pruča. Naročito političari ne treba da koriste uvredljive nazive – poručuje Mešić.