Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ponovo napada institucije Republike Srpske.

Gostujući na BN televiziji, obrušio se na MUP, tvrdeći da vrh ove institucije prodaje drogu u Banjaluci, te pozvao roditelje da čuvaju svoju djecu od takvog vrha policije. Ovo je samo jedan u nizu Mektićevih pokušaja da uruši kredibilitet i institucije Srpske, ali i kriminalizuje MUP, kaže ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Pozvao je Mektića da svoje argumente, ako ih ima, dostavi SIPA, da bi ispitali sve u vezi sa njegovim navodima.

– Vrh MUP-a Republike Srpske drži i kontroliše drogu u Banjaluci. Iza toga čvrsto stojim, imam dosta argumenata za to i ako nam se ukaže prilika, a nadam se da će nam se ukazati prilika sada u oktobru, dokazaćemo da vrh MUP-a Republike Srpske stoji iza droge u Banjaluci. Poručujem roditeljima i građanima, čuvajte svoju djecu od takvog vrha policije, jer oni kontrolišu dovoz droge u Banjaluku – rekao je juče Mektić.

Ovo je samo dio govora ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u sinoćnjem gostovanju na BN televiziji, čime se, po ko zna koji put, ponovo obrušio na MUP Srpske.

Ministar policije Dragan Lukač pozvao je Mektića da dostavi svoje argumente nadležnim. Poziva i Republičko tužilašvo da od Mektića uzme izjavu radi utvrđivanja istine na navedene okolnosti, jer je, kako navodi, bh. ministar počinio krivično djelo lažnog prijavljivanja zbog kojeg mora odgovarati, kaže Lukač.

“Ako čovjek na poziciji ministra bezbjednosti sa čvrstim argumentima o `dilanju droge`, kao što on kaže, nema mogućnosti da pokrene postupak o kriminalu, onda je potpuno nesposoban, ili je samo lažov bez ikakvog argumenta koji i dalje pokušava da blati intstitucije Republike Srpske kao i ranije. Pozivam Mektića da svoje `čvrste argumente` dostavi njegovom prijatelju direktoru Perici Staniću i SIPA, koja je upravna organizacija u njegovom Ministarstvu bezbjednosti, da ispitaju sve u vezi s njegovim navodom i za to ne moraju čekati oktobar, jer imaju sve zakonske mogućnosti ako imaju i navodne Mektićeve dokaze, za koje odgovorno tvrdim da su lažni i izmišljeni, kao i sve što on radi svih ovih godina zabavljajući narod svojim klovnovskim predstavama”, navedeno je reagovanju ministra unutrašnjih poslova Srpske.

I SNSD-ova Dušanka Majkić osuđuje Mektićevu izjavu. Podsjeća i na prethodne gafove bh. ministra, kada je optuživao MUP da je povezan sa stradanjem Davida Dragičevića.

– Ovog čovjeka, koji samo ispunjava zadatke koji su njegovi naredbodavci postavili, treba prisiliti da svoje navode dokaže na, za to, predviđenom mjestu. Građani su svjesni ko je Mektić, kakve su njegove namjere i zadaci, ali i šta znači kada se jedno neodgovorno lice nađe na ovako značajnoj funkciji – kaže Majkićeva.

Mektićeve stranačke kolege, očekivano, staju na njegovu stranu.

– A kako Vi komentarišete da u svakoj sredini svi znaju ko su dileri, a da policija ne radi? To jasno govori da narko-dileri imaju policijsku zaštitu i da je policija dio tog lanca. I ja verujem da Mektić raspolaže argumentacijom, i znam o čemu priča, jer smo takve informacije dobili, vrlo vjerodostojne – tvrdi SDS-ova Aleksandra Pandurević.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić kaže da su to ozbiljne optužbe koje iziskuju dokaze. Očekuje da ih Mektić u narednom periodu i dokaže, ukoliko postoje.

– To je teška kleveta MUP-a, za koji cijenim da vrlo profesionalno radi i ima stručne kadrove. Ne može se ostati pri takvoj ocjeni, a da se ne desi sljedeći korak, a to je ili da se dokaže, što mislim da nije moguće, ili da se demantuje – navodi Đokić.

A ministar Dragan Mektić i danas ostaje pri svom stavu.

– Rekao sam sve sinoć, ne bih pojašnjavao. U sat i po emisije sam objasnio, pričao i o ovome i onome, objašnjavao… Iskoristite to koliko vam je dovoljno, koliko nije – dodajte šta god vam odgovara – rekao je Mektić.

Ovakvi istupi Dragana Mektića nižu se jedan za drugim, a sve s ciljem urušavanja kredibiliteta institucija i Republike Srpske, podsjećaju iz MUP-a. Isto je, kažu, uradio sa neutemeljenom pričom o paravojnim i parapolicijskim jedinicama, ali i sa pričom o naoružavanju, čime je svjesno nanio štetu Republici Srpskoj.

Ministar Lukač ističe da Mektić to radi kako bi spriječio aktiviranje krivične prijave za ratna dešavanja u Prnjavoru, koja, kako navodi, već stoji spremna u Tužilaštvu BiH.

RTRS