Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbijedio je 100.000 KM za ovu godinu za nabavku 25 insulinskih pumpi za osiguranike koji boluju od dijabetesa, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda ističu da ranijih godina nisu finansirali ovo medicinsko sredstvo, ali da je ova novina omogućena prvenstveno zbog odgovorne poslovne politike.

“Јoš jednom je potvrđeno naše opredjeljenje da osiguranicima obezbjeđujemo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, poručili su iz Fonda.

Iz FZO Srpske podsjećaju da oboljelim od dijabetesa u potpunosti finansiraju i potrošne materijale za insulinske pumpe, kao i trakice i igle za mjerenje šećera i drugo.

“Osim toga, Fond oboljelim od dijabetesa u potpunosti finansira insuline, a osiguranicima u Republici Srpskoj je dostupna paleta najsavremenijih insulina, među kojima su i oni lijekovi koje ne finansiraju ni zemlje regiona”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda napominju da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene kompliklacije, kao i da se oboljelim od dijabetesa uvijek ovjerava zdravstvena knjižica, bez obzira da li im je uplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje.

Time je Fond, dodaje se, među prvima u regionu prepoznao ovu kategoriju osiguranika kao jednu od najosjetljivih, pa zbog nesavjesnih poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose ne želi da im uskrati pravo na korišćenje zdravstvene zaštite.

“Fond je i sa ovom novinom nastavio da unapređuje zdravstveni sistem prvenstveno u korist naših osiguranika, jer smo, podsjećanja radi, u proteklim mjesecima znatno proširili prava iz zdravstvenog osiguranja”, navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske ističu da su sa uvođenjem finansiranja trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje i finansiranja inovativnih terapija za oboljele od metastatskog melanoma i karcinoma pluća, te uvrštavanjem novih lijekova na bolničku listu nastavili da grade bolji zdravstveni sistem za svoje osiguranike, što će nastojati da čini i ubuduće.

“Da bi Fond u kontinuitetu mogao da proširuje prava iz zdravstvenog osiguranja neophodno je da se doprinosi za zdravstveno osiguranje redovno uplaćuju, te još jednom apelujemo na poslodavce da izmiruju svoje zakonske obaveze”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ukazuju na važnost uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, što je jedini garant stabilne finansijske situacije u ovoj oblasti i uopšte funkcionisanja i daljeg unapređenja zdravstvenog sistema.

RTRS