Posjetiocima plaža i turistima koji odmaraju na primorju preporučeno je da zbog svoje bezbednosti poštuju pravila ponašanja

Turistima na crnogorskom primorju savetovano je da se ne kupaju na kupalištima koja nisu uređena i nemaju spasilačku službu, kao i na ušću reke Bojane u Jadransko more, jer postoji opasnost od jakih struja i naglih promena dubina, navodi se u zajedničkom saopštenju Javnog preduzeća “Morsko dobro” i Crvenog krsta Crne Gore.

 Jake struje i veliki talasi na području Velike plaže i Ade Bojane u Ulcinju zahtevaju da kupači budu posebno obazrivi – istaknuto je u saopštenju.

Postoji opasnost i od naglih promena dubina, Foto: Promo

Posetiocima plaža i turistima koji odmaraju na primorju preporučeno je da zbog svoje bezbednosti i ugodnog boravka poštuju pravila ponašanja, pa im je ukazano da je fatalna kombinacija kupanja i konzumiranja alkohola.

SVI USLOVI NA UREĐENIM KUPALIŠTIMA

Iz “Morskog dobra” i Crvenog krsta su naveli da su uređena kupališta organizovana i da pružaju sve neophodne uslove kupačima i turistima, a da je jedan od uslova i organizacija spasilačke službe, koja podrazumeva angažovanje spasioca sa važećom legitimacijom za spašavanje na vodi.

– Kupanje na drugim delovima obale nije preporučljivo – napominju u zajedničkom saopštenju.

Kupači moraju da vode računa o svojoj bezbednosti, Foto: Telegraf

Javno preduzeće “Morsko dobro” i Crveni krst Crne Gore ističu da kupači moraju da vode računa o svojoj bezbednosti, iako su na svim uređenim kupalištima na crnogorskom primorju prisutni spasioci na vodi. Crveni krst Crne Gore, koji je zadužen za program spasilaštva na vodi, savetovao je kupačima da odmah napuste vodu ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice.

Kupačima je savetovano i da ne skaču u vodu ako ne poznaju dno koje može biti pliće nego što se misli ili na dnu može biti opasan predmet, da najmanje sat vremena nakon obilnog obroka ne ulaze u vodu, da se ne udaljavaju previše od obale.

Telegraf.rs