Bez obzira na to volite li plivati ili vam je plivanje isključivo asocijacija na opuštajuće ljetne dane uz more, činjenica je da plivanje ima specijalni učinak na ljudsko tijelo i da mnogi kineziolozi i sportisti preporučuju plivanje što je više moguće, pa čak i tokom zime u bazenu.

 Tretman opuštanja

– Osnažuje skoro sve mišićne grupe

Plivanje je jedan od sportova koji uključuju i aktiviraju skoro sve mišićne grupe. Ono osnažuje većinu mišića na tijelu, pa tako djeluje na ruke, ramena, leđa, prsa i noge, poboljšava rad zglobova, jača kardiovaskularni sistem, a ne opterećuje kičmu i zglobove.

– Opuštajući učinak

Plivanje ima i opuštajući učinak na cjelokupni organizam. Preporučuje se plivati oko 30 minuta na dan za potpuni tretman opuštanja, te to ponoviti do tri puta sedmično. Pokušajte i vidjet ćete kako ćete se osjećati bolje, a nivo stresa će opadati.

– Sagorijeva kalorije

Uz sve te nabrojene blagodati, plivanje i oblikuje cijelo tijelo i omogućava nam da skinemo višak kilograma i uklonimo masne naslage, odnosno celulit. Plivanjem u jednom satu možemo sagorjeti 500 do 700 kalorija.

Prsni koš

– Učinak na kardiovaskularni sistem

S obzirom na to da voda potiče bolju prokrvljenost mišića, posebno ako je toplija, plivanjem ćete osnažiti i srčani mišić i ojačati prsni koš. Tako ćete produbiti disanje i omogućiti tijelu opskrbu većom količinom kisika, kao i omogućiti stabilizaciju krvnog pritiska.

Preporučuje se svima 

Zbog vrlo male mogućnosti povreda, plivanje se smatra savršenim sportom za trudnice, osobe koje imaju problema s bolovima u zglobovima, kičmi, sportistima koji su pretrpjeli povrede te osobama koje imaju problema s koordinacijom pokreta.

 U prirodi

More, obala i horizont skrivaju razne ljepote i tajne. Plivanjem možete pristupiti raznim mjestima kojima ne možete s kopna. Zato ovog ljeta plivajte svuda, opustite se i postanite jedno s prirodom.

Koordinacija

More je puno raznih struja, ali i prostrano, pa uvijek morate imati na umu kojim putem plivati da ne biste zalutali. Upravo zato plivanje poboljšava koordinaciju. Tehnika kraul početnicima stvara problem jer ne vide kuda idu. Jednom kada naučite kontrolirati smjer, općenita koordinacija će vam se poboljšati.

Umanjuje rizik od bolesti

Kao što smanjuje rizik oboljenja kardiovaskularnog sistema, tako je jedno istraživanje pokazalo da umanjuje i rizik od dijabetesa. Svaka tjelovježba smanjuje nivo i kontrolira šećer, ponajprije glukoze u krvi.

 Pravilno disanje

Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju, nećete se osjećati zapuhano i umorno. Produbljujete disanje, a upravo zbog toga je plivanje jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.