Samostalni preduzetnici u Srpskoj godinama bezuspješno traže da im se struja ne naplaćuje kao da su velika industrijska preduzeća.

Zanatsko-preduzetnička komora RS zbog toga već dugo pregovara sa Regulatornom komisijom za energetiku, ali konkretnog odgovora još nemaju. Komisija ih, kažu, nije odbila, ali nikako ni da prihvati njihov zahtjev i donese traženu odluku.

– Već dvije godine oni o tome razmišljaju. Govorili su nam i da je to sistem koji smo naslijedili iz Jugoslavije, ali mi smo im na to rekli da to treba mijenjati, jer privatni sektor treba veću podršku sada. Naš zahtjev je da nam se ne naplaćuje industrijska struja, jer mi nismo industrija. Samostalni preduzetnici su fizička lica koja za svoje poslove i radnje odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom i zbog toga tražimo da nas tako tretiraju i kada plaćamo račune – objašnjava predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić.

Ta mjera bi, smatraju u komori, dala i podstrek mnogim zanatlijama koji sada ilegalno rade, da prijave svoje poslove. Bila bi to, ističu, neka vrsta podrške države zanatstvu, koje je omalovaženo.

– Ukupno u RS ima oko 21.800 samostalnih preduzetnika, ali ne tražimo ni da se svi oni oslobode plaćanja industrijske struje, jer mnogi od njih, kao što su moleri, električari i drugi i nemaju radnje. Predložili smo da to bude samo za one koje smo već oslobodili i obaveze da imaju fiskalne kase, jer imaju promet do 50.000 KM. Takvih je možda do 4.000 u Srpskoj. Smiješno je da, recimo, frizer plaća struju kao da proizvodi ne znam šta – kaže Bratić, dodajući da bi ta promjena tarife za samostalne preduzetnike Elektroprivredu RS mogla koštati maksimalno 1,5 miliona KM godišnje.

U Regulatornoj komisiji za energetiku RS nisu odgovorili da li i njihova računica takva, ali kažu da će zahtjevu samostalnih preduzetnika udovoljiti, samo postepeno. Kako ističu, oni moraju voditi računa i o kupcima iz kategorije domaćinstava, za koje bi, kažu, to donijelo poskupljenje.

– Izmjene tarifa za javno snabdijevanje ne smiju uticati na naglo povećanje cijene za kupce iz kategorije „domaćinstva“. Kada bi se u ovom momentu postupilo po zahtjevu preduzetnika, na način da se potpuno ukinu unakrsne subvencije koje postoje između svih kupaca iz tarifnih grupa kojoj uglavnom pripadaju samostalni preduzetnici, cijena električne energije za domaćinstva bi se povećala za oko šest odsto – kaže portparol Komisije Jelena Prtilo.

Po njenim riječima, zahtjev bilo koje grupe kupaca struje za izmjenu tarifnog sistema ne može se posmatrati pojedinačno, već u cjelosti, za sve kupce, te i u svijetlu potpune liberalizacije tržišta.

Preduzetnicima struja nije poskupila

– U prošlom tarifnom postupku cijena javnog snabdijevanja električne energije za kupce iz kategorije „domaćinstva“ je povećana za 5,4 odsto, dok je, istovremeno, cijena struje za kategoriju kupaca kojoj pripadaju preduzetnici ostala ista. Na osnovu toga se može vidjeti opredjeljenost Regulatorne komisije da udovolji zahtjevu preduzetnika u procesu koji će se voditi do konačne liberalizacije tržište električne energije – kaže Prtilo.

Srpskainfo