Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da je stvarni cilj izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića ukidanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te da je posljednji čas da poziv na rušenje institucija Srpske dobije institucionalni odgovor.

Špirić je napomenuo da je MUP Republike Srpske s velikom mukom i autoritetom predsjednika Srpske Milorada Dodika i srpskog naroda u cjelini sačuvan, te da je bestijalno pozivati roditelje da čuvaju djecu od predstavnika ovog ministarstva ili migrante naseljavati na povratnička srpska ognjišta.

Prema njegovim riječima, nije tu riječ samo o “totalnom moralnom posrnuću” jednog čovjeka koji se slučajno zatekao na funkciji ministra bezbjednosti, već je riječ o nečemu dubljem.

– Upućivati takve riječi prema pripadnicima MUP-a Republike Srpske iz kojeg je, kako reče potekao, posebno prema njegovom rukovodstvu, prema predsjedniku Republike Srpske i njegovoj porodici i mnogim drugima, u stvari govori da čovjeku treba pomoć – rekao je Špirić Srni reagujući na Mektićevu izjavu da “vrh MUP-a Srpske diluje drogu”.

On je ocijenio da svaki javni nastup Mektića vodi njegovoj potpunoj delegitimizaciji.

Špirić kaže da tako bude kada “čovjek koji je u ratu, o čemu postoje njegovo priznanje i validni dokazi, prodavao kradene spomenike, zloupotrebljavao saobraćajna dokumenta, prikrivao saobraćajne nezgode do zastare od kojih su djeca ostajala sa trajnim invaliditetom, nekažnjeno kadrovanjem SDS-a postane ministar”.

RTRS