Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković izjavila je danas da je migranstka kriza u BiH izvan kontrole i da su najodgovorniji za to ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice na nivou BiH na čijem je čelu kadar SDA.

“Problem sa migrantima ima reperkusiju na sve građane u BiH, a posebno nas zabrinjava stanje u Bijeljini koja se nalazi u pograničnoj zoni i gdje svakodnevno vidimo migrante koji mogu biti bezbjednosna, socijalna, zdravstvena, pa i ekonomska i finansijska prijetnja“, rekla je Markovićeva na konferencija za novinare Gradskog odbora SNSD Bijeljina.

Ona je ocijenila da je problem sa migrantima sada već teško pratiti i kontrolisati i da su vlasti na nivou BiH, posebno Savjet ministara, potpuno zakazali u zaštiti svog stanovništva, ali i pružanju humanitarne pomoći ovim licima prema konvencijama čijije BiH potpisnik.

Markovićeva je iznijela stav SNSD-a da ministar Mektić radi prema instrukcijama partnerske SDA da se prećutno i svjesno migrantima omogući boravak u BiH, kao i da po instrukcijama sarajevske politike učestvuje u kreiranju politike za prenos nadležnosti nad policijom na nivo BiH.

Nije se, kaže ona, promijenila namjera SDA i Bakira Izetbegovića, samo metodologija, “da SDS i PDP kao domaći izvođači relativizuju poziciju policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”.

“Savez za promjene, sada Savez za pobjedu izdajničke politike SDS, PDP i njihovih pratilaca imaju vremena do oktobra, a nakon toga birači će pokazati da su shvatili o kakvim je ljudima i izdajnicima riječ i kolika je šteta koju trpi Republika Srpska protekle četiri godine koliko su oni na poziciji u Sarajevu”, zaključila je Markovićeva.

Na stranačkoj konferenciji za medije predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Nedeljko Ćorić ukazao je na zabrinutost građana, posebno u pograničnim naseljima Semberije gdje je posljednjih 15 dana intenziviran nelegalan ulazak migranata, koje stanovništvo viđa u selu i gradu.

“Možda nekome u BiH ova migranstka kriza odgovara, jer niko odgovoran sa nivoa BiH ni u lokalnoj zajednici nije uvažio upozorenja SNSD-a na dolazak krize i nisu preduzete mjere da se problem za domaće stanovništvo preduprijedi, niti da se odgovori na potrebe tih ljudi koji imaju svoju nesreću i traže rješenja”, rekao je Ćorić.

On je istakao da gradska vlast Bijeljine treba da pozove nadležne u zajedničkim institucijama BiH i upozna ih sa situacijom, kako se migranstva kriza ne bi nepovoljno odrazila na bezbjednost stanovništva na ovim prostorima.

RTRS