Kada je riječ o glasnom zaklinjanju na Ustav BiH, onda je sarajevska i politička i medijska scena najglasnija. Ali, kada to zaklinjanje treba sprovesti u djelo, e pa onda ta ista scena potpuno – utihne.

Možda toliko ni ne utihne, koliko svjesno ignoriše (a time u jednu ruku i provocira) poštovanje ustavnog uređenja BiH.

A to ustavno uređenje, koje je svojevremeno potpisao i sarajevski politički establišment, podrazumijeva da je BiH sastavljena iz dva entiteta koji se „punim imenom i prezimenom“ zovu Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine.

Dakle, te nazive su svojim potpisima ovjerili i oni lideri čiji politički „potomci“ sada namjerno iskrivljuju ustavnu konstrukciju države koju su im u „amanet“ ostavili.

Zato godinama, ako ćemo se već tako poigravati, iz većeg bh. entiteta slušamo fraze poput „er es“ ili „manji entitet“, a na koje smo očigledno već oguglali. Ali, baš zbog toga što smo „oguglali“ komšije iz drugog entiteta nisu stale, pa su s vremenom otišle i korak dalje.

Tako Republika Srpska više nije ni „er es“ ni „manji entitet“ već je „bosanskohercegovačka administrativna jedinica“.

Dakle, sve dolazi u obzir – i skraćeno i prošireno, samo kako se preko usta ne bi prevalilo ono ispravno – Republika Srpska.

A, za dugoročni opstanak BiH jedina garancija je poštovanje ustavne konstrukcije od koje je ona sastavljena – dva entiteta i tri ravnopravna naroda. Šteta je samo što tu konstrukciju ruše upravo oni koji se u nju i najviše zaklinju.

Srpskainfo