Ko do prvih informacija o BiH pokuša doći preko zvaničnih sajtova njenih institucija, dočekaće ga zastarjele, siromašne, ali i lažne informacije o BiH, njenim znamenitostima i istaknutim pojedincima, poput neistine da je nobelovac Ivo Andrić pisao „bosanskim“ jezikom.

Ako bismo tražili autentičan simbol ove zemlje, vjerovatno bi to bio stećak – artefakt samonikle bosanske kultne umetnosti – piše na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova BiH. Međutim, šok slijedi u dijelu u kome se govori o književnosti, gdje su pobrojana tri velikana – Meša Selimović, Mak Dizdar i Ivo Andrić.

– Vrativši se u Beograd, Andrić se povukao iz javnog života, pišući u osami svoga doma neka od najboljih romanesknih, pripovjedačkih i esejističkih ostvarenja na srpskom – hrvatskom – bosanskom jeziku – navodi se, između ostalog, u tekstu za koji ne piše kada je postavljen.

Foto screenshot predsjednistvobih.ba

Profesorka srpskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić kaže da je riječ o neistini.

– Andrić je pisao na čistom srpskom jeziku, potpuno podudarnom sadašnjem standardu našeg jezika, ali po mnogo čemu različitom od standarda koji se naziva hrvatskim jezikom. Taj standard ima dosta leksike koja je drugačija nego u srpskom, poput koncepcije „irati“. Ali, nje ima i u srpskom jeziku, ne možete bez toga telefonirati ili diplomirati. O Andriću i bošnjačkom, odnosno bosanskom jeziku da se i ne govori. Njega Bošnjaci mogu prihvatiti kao svog, ali što se jezika tiče, onog što se lingvistički može analizirati, jeste isključivo srpski jezik – kaže Babićeva za Srpskainfo.

Prema njenim riječima, to što se ovakve stvari nalaze na internet stranicama institucija BiH odgovornost je ministara koji ih vode.

– To se ne bi smjelo dozvoliti, neko bi morao da reaguje. Šta je to kod Andrića što pripada bošnjačkom ili hrvatskom standardu jezika? Ako to pronađu, ja ću im se izviniti – zaključuje Babićeva.

Osim toga, na sajtovima Ministarstva spoljnih poslova i Savjeta ministara BiH nalazi se sumnjiva informacija o tome kakav je položaj Distrikta Brčko unutar BiH.

– Teritorija Brčkog koja je bila pod arbitražom nije pripala ni Federaciji BiH ni Republici Srpskoj, već je odlukom Arbitražne Komisije za Brčko stavljena pod upravu države Bosne i Hercegovine kao zaseban distrikt – navodi se u informaciji o geografskom položaju BiH.

Foto screenshot predsjednistvobih.ba

Bivši arbitar Srpske u Arbitražnom tribunalu za Brčko Vitomir Popović tvrdi da je ovo netačno.

– Brčko je kondominijum, to je zajednička svojina koja je pripala i Srpskoj i Federaciji. To je potpuno drugačiji smisao. Nije da nije pripala, jeste, ali u formi kondominijuma. To je suvlasništvo, kao kada dva brata imaju zajedničku imovinu – objašnjava Popović.

Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je 2013. godine, ali službenici zaduženi za informacije na sajtovima institucija BiH još nisu na svaki od njih postavili rezultate tog popisa. Na sajtu Predsjedništva BiH posljednje su procjene broja stanovnika iz 2010, a na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i dalje se mogu pročitati samo rezultati iz 1991.

Izetbegović ispred svih

Na stranicama institucija BiH veoma je kratak spisak prirodnih ljepota, iako je BiH po njima poznata. Tako su na sajtu Predsjedništva BiH pomenuti samo Neum, slapovi na Uni i planina Vlašić.

Spisak kulturnih ljepota nešto je duži, ali dominiraju one u Sarajevu: Saborna crkva, Careva džamija, i Sinagoga, te Stari most u Mostaru, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i stećci. Primjera radi, među njima nema Hrama Hrista spasitelja ni Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, niti Andrićgrada.

Foto screenshot predsjednistvobih.ba

Ali, zato je na spisku linkova koje treba da otvorite na prvom mjestu onaj koji vodi na lični sajt bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Srpskainfo